Veszélyzónába került a kereskedelem és a mezőgazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 25. 00:41

Az idei év első negyedében, 2010 hasonló időszakához képest 27 százalékkal nőtt meg a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma. A növekedés mértéke meghaladja a várt prognózisokat, aminek okát a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy a hazai gazdaságban várt trendforduló az exportra termelő szektorokon kívül nem következett be.

A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kereskedelmi vállalkozások minősülnek. A fizetésképtelenségi eljárások számát ágazatonként vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban az építőipari és a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek az érintettek; az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 19 százalékát építőipari cégek, további 23 százalékát kis- és nagykereskedelmi vállalkozások ellen indították az év első három hónapjában. Ezek mellett az eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak még nagy számban.

Az idei év több kihívást is hordoz magában a kockázatvállalás szempontjából. Több szektort erősen érint az alapanyag- és az üzemanyagárak emelkedése (pl. táp és takarmány, élelmiszeripar, olajipari alapanyagokkal dolgozó szektorok), ezeket a terheket kérdéses, hogy a piaci szereplők mennyire bírják elviselni.


A legnagyobb változást a mezőgazdasági cégek produkálták. Az ágazaton belül a kizárólag állattenyésztéssel foglalkozó termelők a túlélésért küzdenek. Főként a sertés- és baromfiágazat szereplőit viselte meg az utóbbi időben lezajlott drasztikus táp- és takarmány-árrobbanás. Ezenkívül leginkább a húsfeldolgozók helyzete romlott, ami többnyire az alapanyagár növekedésével, a hazai fogyasztás csökkenésével magyarázható, valamint azzal, hogy az élelmiszerláncok csak kis mértékben hajlandók a hazai beszállítók áremelési igényeit elismerni, ami egyre inkább az importnak kedvez, és így a hazai beszállítók ellehetetlenülnek.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője felhívta a figyelmet, hogy a válság bebizonyította: rövid időn belül is nagy változások következhetnek be a korábban jól prosperáló piaci szereplők esetében is, és az eddig megbízható partnerből könnyen kockázatos lehet. Ezért a szakember megfontolt gazdálkodást javasol azon cégek számára, akik a jelenlegi gazdasági környezetben növekedési lehetőségekre találtak. Az elvégzett munka, vagy leszállított termékek ellenértékének átutalásával késlekedő partnerekkel való egyeztetésekbe érdemes független követeléskezelő céget bevonni.

Kapcsolódó cikkeink