Veszélyes is lehet a halra épülő étrend
Miközben a hal a magyar konyha ünnepi asztalainak elmaradhatatlan eleme, és a fogyasztása az év többi részében is növekvő tendenciát mutat, fontos tudatosítani bizonyos kockázatokat, amelyek a halételekkel járhatnak. A HelloVidék cikke rávilágít arra, hogy a tengeri és édesvízi halak egyaránt tartalmazhatnak káros nehézfémeket, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek.
A nehézfémek, mint a kadmium, króm, higany, ólom, és nikkel még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fémek a tengeri környezet szennyeződése következtében kerülhetnek a halak szervezetébe, így a halak fogyasztása indirekt módon minket is érint.
Bár a hazai halak a vizsgálatok szerint kevésbé vannak kitéve nehézfém-szennyezettségnek, a globális halpiac jelentős része olyan régiókból származik, ahol ez a probléma komolyabb. A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a halak eredetéről és azok potenciális kockázatairól.
A kockázati szinteket tekintve több kategóriát különböztetünk meg. A nagyon alacsony kockázati csoportba tartozik például a csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, és osztriga, míg a magas kockázati csoportba olyan fajok sorolhatók, mint a kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, és király makréla. Különösen fontos, hogy várandós és szoptatós édesanyák kerüljék a magas kockázatú csoportba sorolt halak fogyasztását.
A tudatos vásárlás és a fogyasztás során érdemes előnyben részesíteni azokat a halakat, amelyek alacsonyabb kockázati besorolásúak, és olyan forrásból származnak, ahol a környezeti szennyezettség minimalizált. Ezen felül a halak megfelelő elkészítése – mint például alapos sütés vagy főzés – szintén csökkentheti az esetleges kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Bőséges halkínálat várja az ünnepi vásárlókat karácsonykor
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >