Veszélyes is lehet a halra épülő étrend
Miközben a hal a magyar konyha ünnepi asztalainak elmaradhatatlan eleme, és a fogyasztása az év többi részében is növekvő tendenciát mutat, fontos tudatosítani bizonyos kockázatokat, amelyek a halételekkel járhatnak. A HelloVidék cikke rávilágít arra, hogy a tengeri és édesvízi halak egyaránt tartalmazhatnak káros nehézfémeket, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek.
A nehézfémek, mint a kadmium, króm, higany, ólom, és nikkel még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fémek a tengeri környezet szennyeződése következtében kerülhetnek a halak szervezetébe, így a halak fogyasztása indirekt módon minket is érint.
Bár a hazai halak a vizsgálatok szerint kevésbé vannak kitéve nehézfém-szennyezettségnek, a globális halpiac jelentős része olyan régiókból származik, ahol ez a probléma komolyabb. A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a halak eredetéről és azok potenciális kockázatairól.
A kockázati szinteket tekintve több kategóriát különböztetünk meg. A nagyon alacsony kockázati csoportba tartozik például a csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, és osztriga, míg a magas kockázati csoportba olyan fajok sorolhatók, mint a kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, és király makréla. Különösen fontos, hogy várandós és szoptatós édesanyák kerüljék a magas kockázatú csoportba sorolt halak fogyasztását.
A tudatos vásárlás és a fogyasztás során érdemes előnyben részesíteni azokat a halakat, amelyek alacsonyabb kockázati besorolásúak, és olyan forrásból származnak, ahol a környezeti szennyezettség minimalizált. Ezen felül a halak megfelelő elkészítése – mint például alapos sütés vagy főzés – szintén csökkentheti az esetleges kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
Ízek és ellentmondások: miért finom, ami nem egészséges – és hogyan együnk mégis magyarosan jól?
A magyar konyha világszerte híres gazdag ízvilágáról, tartalmas ételeiről és…
Tovább olvasom >A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >Celebmárkák, vitaminok és zöld csomagolás: új irányt vett a drogériapiac
A drogériapiac az elmúlt években látványos növekedést produkált, amit nemcsak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >