Veszélyes is lehet a halra épülő étrend
Miközben a hal a magyar konyha ünnepi asztalainak elmaradhatatlan eleme, és a fogyasztása az év többi részében is növekvő tendenciát mutat, fontos tudatosítani bizonyos kockázatokat, amelyek a halételekkel járhatnak. A HelloVidék cikke rávilágít arra, hogy a tengeri és édesvízi halak egyaránt tartalmazhatnak káros nehézfémeket, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek.
A nehézfémek, mint a kadmium, króm, higany, ólom, és nikkel még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fémek a tengeri környezet szennyeződése következtében kerülhetnek a halak szervezetébe, így a halak fogyasztása indirekt módon minket is érint.
Bár a hazai halak a vizsgálatok szerint kevésbé vannak kitéve nehézfém-szennyezettségnek, a globális halpiac jelentős része olyan régiókból származik, ahol ez a probléma komolyabb. A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a halak eredetéről és azok potenciális kockázatairól.
A kockázati szinteket tekintve több kategóriát különböztetünk meg. A nagyon alacsony kockázati csoportba tartozik például a csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, és osztriga, míg a magas kockázati csoportba olyan fajok sorolhatók, mint a kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, és király makréla. Különösen fontos, hogy várandós és szoptatós édesanyák kerüljék a magas kockázatú csoportba sorolt halak fogyasztását.
A tudatos vásárlás és a fogyasztás során érdemes előnyben részesíteni azokat a halakat, amelyek alacsonyabb kockázati besorolásúak, és olyan forrásból származnak, ahol a környezeti szennyezettség minimalizált. Ezen felül a halak megfelelő elkészítése – mint például alapos sütés vagy főzés – szintén csökkentheti az esetleges kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a visszapénzes program már a fogakra is figyel
A magyarok fele már igénybe vett magánegészségügyi szolgáltatást az elmúlt…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsigó Róbert: az Országos Kereskedelmi Szövetség a multik oldalán áll
Újra bebizonyosodott, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség a multik oldalán…
Tovább olvasom >Tiltakoznak a visszaváltási díj csökkentése miatt a kereskedők
Az Országos Kereskedelmi Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a MOHU…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >