Veszélyes is lehet a halra épülő étrend
Miközben a hal a magyar konyha ünnepi asztalainak elmaradhatatlan eleme, és a fogyasztása az év többi részében is növekvő tendenciát mutat, fontos tudatosítani bizonyos kockázatokat, amelyek a halételekkel járhatnak. A HelloVidék cikke rávilágít arra, hogy a tengeri és édesvízi halak egyaránt tartalmazhatnak káros nehézfémeket, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek.
A nehézfémek, mint a kadmium, króm, higany, ólom, és nikkel még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fémek a tengeri környezet szennyeződése következtében kerülhetnek a halak szervezetébe, így a halak fogyasztása indirekt módon minket is érint.
Bár a hazai halak a vizsgálatok szerint kevésbé vannak kitéve nehézfém-szennyezettségnek, a globális halpiac jelentős része olyan régiókból származik, ahol ez a probléma komolyabb. A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a halak eredetéről és azok potenciális kockázatairól.
A kockázati szinteket tekintve több kategóriát különböztetünk meg. A nagyon alacsony kockázati csoportba tartozik például a csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, és osztriga, míg a magas kockázati csoportba olyan fajok sorolhatók, mint a kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, és király makréla. Különösen fontos, hogy várandós és szoptatós édesanyák kerüljék a magas kockázatú csoportba sorolt halak fogyasztását.
A tudatos vásárlás és a fogyasztás során érdemes előnyben részesíteni azokat a halakat, amelyek alacsonyabb kockázati besorolásúak, és olyan forrásból származnak, ahol a környezeti szennyezettség minimalizált. Ezen felül a halak megfelelő elkészítése – mint például alapos sütés vagy főzés – szintén csökkentheti az esetleges kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >„Az vagy, amit eszel” – Új program kutatja a gyermekes családok táplálkozási szokásait
A megfelelő táplálkozás alapvető szerepet játszik a gyerekek testi és…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >