Veszélyben a banán

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 19. 11:12

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét veszélyezteti egy agresszív gombafaj, a teljes kihalás is benne van a pakliban, de szerencsére van még remény – olvasható a penzcentrum.hu-n.

A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, melynek nemcsak az íze jó, hanem káliumban és proteinben is gazdag, továbbá a vérnyomást is csökkentheti. Jelenleg 400 forint körül árulják kilóját a hipermarketekben. Most azonban egy halálos gombafaj veszélybe sodorta a banán létét, és ez nem túlzás, ugyanis hasonló eset egyszer már megtörtént.
Évtizedekig a világ legnépszerűbb banánfajtája a Gros Michel volt, ám az ötvenes években megtámadta egy gombafaj, amely teljes egészében kipusztította azt.

Ennek eredményeként a termelők áttértek a Cavendish-fajtára, amely jelenleg a banánexport 99 százalékát adja. Ezt a fajtát támadta most meg egy TR4 nevű gombafaj, melyet halálosabbnak tartanak annál, amely kiirtotta a Gros Michelt.
Elég egy adag fertőzött por ahhoz, hogy futótűzként terjedjen el autók, víz vagy szél segítségével, és fertőzést okozzon ott, ahová eljutott

– nyilatkozta a CNN-nek Dan Koeppel, a Banán: a gyümölcs sorsa, amely megváltoztatta a világot című könyv szerzője.

A gomba okozta fertőzés megöli a növényeket, és már terjed Dél-Kelet Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is, mely arra utalhat, hogy a világ teljes banántermelése veszélyben lehet. Vannak szakértők, akik szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha felégetnénk a földeket, ahol a banán jelenleg terem.

Mindemellett fut egy banánmentőprogram Afrikában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) égisze alatt, amely ad némi reményt arra, hogy megmeneküljön az általunk ismert banánfajta. (Independent, penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink