Veszélybe sodorhatja az európai mezőgazdaságot az egyezmény

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 28. 11:07

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja az európai mezőgazdaságot – hívták fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége új jelentésükben, amely az egyezmény várható hatásait modellező európai és amerikai tanulmányokat tekinti át.

gyumolcs-zoldseg

A két szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nyomán nagy mértékben nő majd az Egyesült Államokból származó import, miközben az uniós termelők haszna csökkenni fog.

A tanulmányok szerint akár 0,8 százalékkal is csökkenhet az európai mezőgazdaság hozzájárulása az uniós bruttó hazai termékhez (GDP), míg az amerikai mezőgazdaság hozzájárulása az amerikai GDP-hez akár 1,9 százalékkel is növekedhet. Az amerikai érdekeltségek nettó 4 milliárd euró kereskedelmi haszonnal számolhatnak – írták.

A TTIP rossz üzlet az európai mezőgazdaság számára, az előrejelzések szerint az európai gazdák többsége az egyezmény vesztesei közé fog tartozni – hangsúlyozta Mute Schimps, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse közlemény szerint.

A TTIP fő nyertesei az élelmiszeripari óriáscégek és az amerikai “állatgyárak” lesznek, akik már ma is nagyobb piaci erővel és alacsonyabb termelési költségekkel rendelkeznek – hívta fel a figyelmet Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország programvezetője a tájékoztatás szerint.

A jelentés szerint egész mezőgazdasági szektorok – mint például a legeltető szarvasmarha tartás – kerülhetnek veszélybe az egyezmény hatására. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzései szerint minden élelmiszer-kategóriában csökkenni fognak az európai gazdálkodóknak fizetett átvételi árak – írták.

A jelentés szerint az amerikai fél különösen a magasabb szintű európai élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi normák lebontását tűzte ki célul.

A TTIP által az európai mezőgazdaság számára felmerülő lehetséges előnyök csak néhány szektorban realizálódnak, például a sajttermelésben – de még ezeket az előnyöket is elsősorban az határozza meg, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hajlandó feladni a jelenlegi “nem vámjellegű” kereskedelmi korlátozásokat – írták.

Fidrich Róbert szerint a jelentés lényegében megerősíti a magyar kormány megbízásából a Századvég által készített tanulmányban leírtakat, amely szerint a magyar mezőgazdaság számos ágazatának versenyhátrányt jelentene a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink