Magazin: Versenyben a fogyasztók kegyeiért – izzadság nélkül!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 15. 07:21

A kategória növekedéséről számoltak be a dezodorpiac összeállításunkban részt vevő szereplői. Értékesítési csatornák közül tavaly a drogériákban fogyott a legtöbb termék, kiszerelések közül pedig a golyós dezodorok voltak a legnépszerűbbek. Ebben a szektorban a fogyasztókat erősen jellemzi a márkahűség, újdonságok kipróbálására főleg a nők nyitottak. Választásnál továbbra is a legfontosabb szempont az illat, de egyre nő a jelentősége olyan tényezőknek is, mint a hatékonyság és az összetevők.

Henkel Magyarország Kft. szakembereinek tájékoztatása szerint a dezodorpiac értékben és volumenben egyaránt a szépségápolási piac átlagán felüli növekedést produkált 2018-ban. Mint megtudtuk, a dezodorokon belül a legdinamikusabb növekedés a golyós dezodoroknak, majd az aeroszol spray-knek, végül pedig a stifteknek tudható be. A női dezodorok piaci előrelépése átlagon felüli volt, ezzel szemben a férfi dezodorok YTD piacrészt veszítettek.

István Katalin
brand és trade marketing
manager
Henkel Magyarország

– A Private Labels márkák és termékek térnyerése a legkiemelkedőbb a teljes kategóriát tekintve. Az értékesítési csatornák tekintetében a drogériák egyértelműen dominálnak, amit a hiperek, majd a nagyobb diszkontőrök követnek – mondja István Katalin, a vállalat brand és trade marketing managere.

Az Unilever Magyarország deo kategória managere azzal egészíti ki, hogy a formátumok tekintetében is folyamatos volt a növekedés, kivételt képeznek a már évek óta csökkenő tendenciát mutató pumpás dezodorok.

– Gyártók tekintetében a három legnagyobb szereplő tudott a leginkább növekedni, ezzel is tovább erősödött az Unilever vezető szerepe a dezodorpiacon. A nagy gyártók mellett fontos megemlíteni a saját márkás termékek folyamatos fejlődését, azonban még mindig kis szereplői a piacnak a magas belépési küszöbnek köszönhetően. Ezek mellett még fontos kitérni a kisebb gyártókra is, hiszen folyamatosan fejlesztik a portfóliójukat és nagyon gyorsan reagálnak az aktuális trendekre, aminek köszönhetően folyamatos növekedést tudnak produkálni – fejti ki Homor Judit.

Az Old Spice a Procter&Gamble egyik zászlóshajó márkája, Magyarország egyik kedvenc, férfiaknak szánt termékcsaládja.

Krubl Yvette
közép-európai vállalati
kommunikációs manager
Procter&Gamble

– Mint a szegmens egyik meghatározó szereplője mi is a kategória növekedését láttuk, melyben a mi termékcsaládunk is két számjegyű növekedést tudhat magáénak. Hiszünk benne, hogy a magas minőségű termékek, a célcsoportra szabott marketingeszközök használata és a márkahűség növeli az értékesítést. Tapasztalataink emellett azt is mutatják, hogy az Old Spice márka növekedése pozitívan befolyásolja a teljes kategória alakulását, minden kereskedelmi csatornában és a teljes piacon is – emeli ki Krubl Yvette, a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs managere.

Jáger Melinda
értékesítési vezető
Beiersdorf

Jáger Melinda arra hívja fel a figyelmet, hogy a növekedés egyik legfontosabb motorja a dezodor kategóriában is az innováció, hiszen nemcsak a NIVEA, hanem a versenytársaik is folyamatosan új termékekkel jelennek meg a piacon.

– A nyári hónapok kiemelten fontosak a dezodorok szempontjából a szezonalitás miatt, hiszen ezekben a hónapokban a fokozott termékhasználatból kifolyólag az értékesítés megugrik – avat be a Beiersdorf Kft. értékesítési vezetője.

Deli Károly, a Sarantis Hungary Kft. marketing managere szintén pozitív eredményekről számol be: az általuk gyártott és forgalmazott márkák, azaz a STR8, B.U., C-THRU és DENIM is a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedést produkált mind mennyiségben, mind értékben.

Hűségesek a fogyasztók, főleg a férfiak

Csatornák tekintetében a növekedés motorját továbbra is a drogériák adják, tartva a legfontosabb szerepkört az eladások tekintetében.

– Emellett még a diszkontláncok azok, amelyek folyamatos növekedést tudtak elérni, a kedvező árnak és fókuszált kínálatuknak köszönhetően. Az átalakult vásárlási szokások miatt a hiper csatorna jelentősége csökkent a szépségápolás kategóriában. Formátumok tekintetében különbséget kell tennünk a férfi és a női szegmens között, hiszen mások a fogyasztói szokások – emeli ki Homor Judit. Hozzáteszi: az izzadásgátlók és az illatdezodorok eladásai is folyamatosan nőnek, azt azonban érdemes kihangsúlyozni, hogy sok esetben a fogyasztók nem feltétlenül vannak tisztában a két termék közti különbséggel. Amit megfigyelhetünk a piacon, hogy a női fogyasztók között kialakult egy réteg, akik egyre inkább tudatosan választanak dezodort is maguknak, így dinamikus fejlődésnek indult az alumíniumsó-mentes kínálat.

Az Unilever Magyarország deo kategória managere azt is elárulja, hogy az illat a legmeghatározóbb döntési faktor, azután jönnek az extra tulajdonságok, úgymint a 48h/72h hatékonyság, a gyors száradás, illetve az összetevők. Tapasztalataik szerint a női vásárlók nyitottabbak az újdonságok irányába, keresik is az új, akár különleges limitált kiadású termékeket. Ezzel szemben a férfi fogyasztók nehezebben váltanak a megszokott dezodorról, nekik fontos a bevált, biztosan hatékony termék.

Krubl Yvette úgy látja, hogy a szaküzletek szerepe felértékelődik, a gyors és célzott vásárlás felé tolódik el az irány, a nagy alapterületű és értékesítési láncokhoz tartozó egységek pedig a széles választékkal versenyeznek a fogyasztók kegyeiért.

– Az Old Spice termékcsalád minden típusú láncban a láncra szabott termékkínálattal van jelen és áll a vásárlók rendelkezésére. Az Old Spice felhasználók nem kötnek kompromisszumot sem a hatásfok, sem az illat terén, így termékeink mindkét funkciónak maximálisan megfelelnek. Feltétlen márkahűséget tapasztalunk, azaz más típusú termék vásárlása esetén is a márkacsalád tagjai közül válogatnak vásárlóink. Nagy büszkeséggel állíthatjuk, hogy vásárlóink nagyon erős kötődést mutatnak márkacsaládunk iránt, és a márka magyarországi jelenléte óta ez a hűség töretlen, egyben generációkon átívelő hűség, ami azt is feltételezi, hogy a márka mindig kész a megújulásra és a fiatal férfiak számára is képes üzenni – jelzi a P&G közép-európai vállalati kommunikációs managere.

Dezodoroknál is hódít a mentes

A NIVEA-nál arra törekednek, hogy minden fogyasztói igényt ki tudjanak elégíteni, így termékkínálatukban minden applikáció megtalálható, aeroszol, golyós dezodor, stift és pumpás dezodor is, mind férfi, mind pedig női fogyasztóik számára.

– Fontosnak tartjuk, hogy izzadásgátló dezodorokból és alumíniummentes dezodorokból is kínáljunk megfelelő választékot. Vannak fogyasztóink, akik számára az alumíniummentes formula a vásárlási döntés fontos kritériuma, de tapasztalataink alapján sok vásárló nem tud különbséget tenni a kétféle termékcsoport között. Az izzadásgátló dezodorok hatékony védelmet biztosítanak az izzadság és a testszag ellen is, míg az alumíniummentes dezodorok a testszag ellen nyújtanak védelmet és kellemes illatuk dominál. Természetesen nem feledkezhetünk meg az innovációk szerepéről sem, egy új illat, egy látványos csomagolás szintén befolyásolhatja a döntést. A dezodor kategóriában is jellemző a márkahűség, a NIVEA kiemelkedő eredményeket mutat ezen a téren. A keresztkategóriás vásárlások esetében a NIVEA márka sikerét bizonyítja, hogy dezodor termék vásárlása esetén más NIVEA termékek is a vásárlói kosárba kerülnek. Azonban azt is tapasztaljuk, hogy egy-egy eladóhelyi árakció, egy látványos bolti kihelyezés, nyereményjáték képes ezt befolyásolni – jegyzi meg Jáger Melinda.

István Katalin szintén azt erősíti meg, hogy a fogyasztók már nemcsak azt várják el egy dezodortól, hogy az egész napon át friss érzetet és kellemes illatot biztosítson, hanem eleget kell tennie a ma tomboló „mindenmentes” trendeknek is, tehát ne tartalmazzon károsnak vélt összetevőket, adalékanyagokat.

– Ennek jegyében új termékeink mind egytől egyig ásványi olajoktól, parabéntól mentesek, és nem tartalmaznak alumíniumsókat. Újdonságaink nemcsak a bőrt, de a környezetet is védik. A 100%-ban vegán, biológiailag lebomló, mikroplasztikmentes formula nem szennyezi a környezetet, csomagolása pedig 100%-ban újrahasznosítható és részben újrahasznosított műanyag, illetve alumínium felhasználásával készült, így csökkentik az ökológiai lábnyomot – hangsúlyozza a Henkel Magyarország Kft. brand és trade marketing managere.

Kíméli a bőrt és a környezetet

A Beiersdorf Kft. 2011-ben vezette be a NIVEA Black & White Invisible termékcsaládot, mely azóta is töretlen sikernek örvend. A 48 órás védelmet nyújtó, etil-alkohol-mentes izzadásgátló termékcsalád összetételét a Hohen­steini Textilintézettel együtt fejlesztették ki kutatóik, hogy a dezodorok ne hagyjanak fehér foltot a fekete ruhákon és a fehér ruhákon kialakuló sárga foltok ellen is sikeresen fel tudják venni a harcot.

– A termékcsaládot két izgalmas és igazán nőies, aranyszínű csomagolású termékkel bővítettük 2018 év végén. A NIVEA Black & White Silky Smooth izzadásgátló deo spray és golyós dezodor nemcsak a foltok ellen nyújt hatékony védelmet, hanem közvetlenül szőrtelenítés után is azonnal használható a hónalj érzékeny bőrén. Ehhez pedig ráadásként rendkívül nőies illat párosul. A termékcsalád női aeroszol termékei tavasszal megújult, a divat által inspirált limitált kiadású csomagolásban kerülnek majd a polcokra, amivel fogyasztóinknak szeretnénk kedveskedni – ismerteti Jáger Melinda.

A vállalat a klasszikus TV-támogatás mellett, online támogatással, mintaszórással és eladóhelyi megjelenésekkel is támogatja a termékeit 2019-ben is.

A Henkel dezodor termékeit a Fa márkanév alatt forgalmazza, mely termékek hosszú sikeres múltra tekintenek vissza mind a hazai és a nemzetközi piacokon is.

– A Fa dezodort használó fogyasztóink kifejezetten márka- és termékhűnek mondhatók. A Fa dezodorok a legközkedveltebbek az illat-spray-k kategóriájában, de az izzadásgátló termékeink is sikeresek, és egyre inkább előretörnek a magyar piacon az újdonságokkal. Az idei év nagy bummja a Fa első 100%-osan természetes növényi kivonatokat tartalmazó „Brazilian vibes” dezodorok és tusfürdők bevezetése, melyek idén februártól érhetők el a boltokban. Innovációink fő mozgatórugója a fenntarthatóság és egészségtudatos trend, mely a táplálkozásból a szépségápolás piacára is átgyűrűzött. Új fejlesztéseinkkel a környezetvédelem irányába is hatalmas lépéseket sikerült tennünk, amire nagyon büszkék vagyunk – mondja István Katalin.

A termékbevezetést TV-, digi, print és outdoor media kampányokkal támogatják, eladáshelyi ösztönzőként pedig fogyasztói promócióival erősítik. A termékek megvásárlásával most brazíliai utazást és más értékes napi és heti ajándékokat is nyerhetnek a fogyasztók.

Trendeken innen és túl

– Március elején két új illattal gazdagodott az Old Spice család: az Old Spice Captain és az Old Spice Roamer néven bevezetésre kerülő termékekkel találkozhatnak vásárlóink, ez az új illatcsalád teljesen új illatjegyeket tartalmazó cikkelemekből fog állni, melyekkel célunk újabb fogyasztói rétegek megnyerése – jelzi Krubl Yvette.

Ahogy korábban is, minden kampányuk erős ATL-lábakon áll, miközben támogatják az új és innovatív kommunikációs elemeket is.

Deli Károly
marketing manager
Sarantis Hungary

– Az STR8 számára igen jelentős a 2019-es év, hiszen a márka teljesen megújul, a teljes termékportfólió 70 cikkeleme modern, elegáns és letisztult külsőt kap, és ennek köszönhetően az illatorientált és izzadásgátló termékek jól elkülöníthetők lesznek egymástól. A STR8 Fragrance termékcsalád új illata 2019-ben a Rise, mely friss fiatalos citrusos illatával segít a csábításban, természetesen a dezodor mellett más formátumokban – EDT vagy after shave, valamint tusfürdő – is elérhető lesz. A Performance termékek esetében pedig az újrabevezetésnek köszönhetően 4 illat lesz elérhető, melyek deo spray, stift, golyós dezodor és tusfürdő formában vásárolhatók meg – vázolja Deli Károly.

Ahogy az elmúlt években, a Sarantis 2019-ben is folytatja a minden platformra kiterjedő 360°-os kommunikációt,

– Minden innovációnkkal az a célunk, hogy új trendeket alkossunk, vagy reagáljunk a már meglévő piaci irányzatokra. Meghatározó, hogy milyen termékekkel lépünk a piacra, és a trendek mellett nagyon fontos számunkra a fenntarthatóság kiterjesztése a dezodorok termékkörére is – tájékoztat Homor Judit.

Az Unilever Magyarország kampányai és bevezetései erős ATL- és BTL-lábat kapnak minden évben, azonban egyre fontosabb eszköznek tartják a digitális kommunikációt, illetve az e-com-ot mint csatornát.

– Fontos, hogy a fogyasztók számára megfelelő időben releváns üzenetet és termékelőnyt tudjunk megjeleníteni, amit akár azonnali vásárlással is össze tudunk kötni. Ez a hagyományos eszközökkel szemben olyan kommunikációs előnyt jelent, amivel a fogyasztó tud azonosulni, nem pedig egy elkerülendő üzenetként tekint rá – egészíti ki a deo kategória manager.

B. K.

Kapcsolódó cikkeink