Vénusz: fenntarthatóság a konyhában
A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, hiszen a bennük található tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzéséhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát, különféle mozgalmak hirdetik ennek előnyeit. Egyre inkább kezd beépülni tudatunkba, hogy a helyi termelők termékeit részesítsük előnyben, friss idénygyümölcsöt és szezonális zöldségeket válasszunk.
Ez főleg azért fontos, mert a szezonnak megfelelő étkezéssel étrendünk összhangban lesz az évszakokkal, tehát akkor fogyasztjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, amikor annak természetes betakarítási időszaka van. Ezzel kimondottan változatossá tehetjük étrendünket, tavasszal például leginkább zsenge leveles növényeket fogyasszunk, míg ősszel a lassan termő zöldségekből válogassunk, amelyek kimondottan gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban. Nyáron vagyunk leginkább elkényeztetve ezen a téren, ilyenkor ugyanis a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen hozzájuthatunk helyi termelőktől. Ezzel ellentétben télen viszonylag kicsi a választék, ilyenkor a hosszan tárolható termékeket keressük. A gyökérzöldségekkel például fedezhetjük a napi tápanyagbevitelt – a zeller, a cékla, a jégcsapretek, a paszternák, a fekete retek, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér mind sokféleképpen elkészíthető. Télen hüvelyeseket – többek között babot és lencsét – is fogyasszunk, a káposzta- és hagymafélék pedig bármelyik évszakban tökéletes választást jelentenek magas C-vitamin tartalmuk miatt.
A szezonalitás mellett az is fontos, hogy az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök hogyan jutnak el a tányérunkra. Ugyanis a helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termékek, de fogyasztásuk egyúttal jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, továbbá vásárlásukkal támogathatjuk a helyi közösséget is.
Amennyiben a helyi termesztésű idényzöldségek és gyümölcsök mellett tesszük le voksunkat, nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is sokat kedvezünk. A Vénusz márka elkötelezett a fenntarthatóság mellett, a mindennapokban a Vénusz napraforgó-étolajok gondos előállításával, valamint az alapanyagok, eljárások és erőforrások környezettudatos alkalmazásával tesznek azért, hogy minél inkább fenntarthatóbb környezetben éljünk. Az ISCC PLUS tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy az üzletek polcaira és a konyhánkba kerülő, ISCC logóval jelölt étolaj előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból szerezték be. A Vénusz termékekről, az ISCC Plus tanúsítványról, valamint a vállalat fenntarthatóságra vonatkozó törekvéseikről bővebben itt olvashatunk: http://www.venusz.hu/fenntarthatosag
Kapcsolódó cikkeink
Őrzi piacvezető pozícióját a tavaly 20 éves Lidl
Tavaly ünnepelte 20 éves magyarországi jelenlétét hazánk piacvezető FMCG-lánca, a…
Tovább olvasom >A technológiai fejlesztésekbe, az üzlethálózatba és a kollégák képzésébe invesztált a dm
A dm a vásárlók hűségét annak a kiegyensúlyozott összteljesítménynek tulajdonítja,…
Tovább olvasom >Meglepő eredmény született a VI. Tisza-tavi PET Kupán
A versenyt szervező PET Kupa Egyesület sokat látott szervezőit is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >