Vendéglátás 2020
A KSH adatai szerint a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátás bevételei 2020 első félévében több mint 30 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest, ami a szakmának csak június végéig bő 200 milliárd forint bevételkiesést jelent, de a júliusi – a korábbi hónapokéhoz képest már jóval kisebb visszaesés is közel jár a 13 százalékhoz. Mindezekben természetesen óriási szerepe van a tavalyi teljes forgalom negyedét kitevő külföldi turisták elmaradásának. Kánikula idején némileg javult a helyzet, a Balatonon jól ment az üzlet.
Sok vendéglátóhely még ki sem nyitott a járvány után, egyesek végleg be is dobták a törölközőt. A szakmai szervezetek egyelőre hiába lobbiznak azért, hogy a kiszállított ételek áfakulcsa se legyen több 5%-nál, viszont a turizmusfejlesztési hozzájárulást jelentő 4% adót év végéig nem kell fizetni.
A világ számos országában az éttermesek férőhelyeik mindössze 25–50 százalékát használhatják ki, és óriási összegeket kell fordítaniuk a biztonsági előírások betartására, a vendégek és kollégáik védelmére – mindezt gyakran alig vagy nem változó bérleti díjak mellett.
Az elvárt távolságtartás problémájának megoldására kiagyalt kreatív vagy éppen vicces ötleteket gyorsan felkapta az internet és a média; mi most egy-két „szaklapba illőt” mutatunk. //
Kapcsolódó cikkeink
KSH: júniusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 3,0, az előző havit 0,5 százalékkal haladta meg
2025. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Újabb pofonnal szembesült a magyar ipar
Az ipari termelés júniusban 4,9 százalékkal csökkent éves szinten, ráadásul…
Tovább olvasom >Visszaesett a pulykahús importja
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja csaknem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új irányt vesz az Auchan: kisebb boltokkal lépne szintet a hipermarketlánc
Az Auchan Magyarország új stratégiát hirdetett: a következő években kisebb…
Tovább olvasom >Jelöljön Ön is, ki kapja a Gundel-díjat 2025-ben!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >