Végre van magyar esélyes a Bocuse d’Or-on!

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 21. 08:11

Bemutatkozott a sajtó előtt Széll Tamás, a Michelin csillagos Onyx étterem séfje, aki 2011-ben megnyerte a Bocuse d’Or, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenyének magyarországi selejtezőjét, és megkapta az esélyt arra, hogy idén márciusban, Brüsszelben az európai döntőn bizonyítson. Széll Tamás felkészülését egy igazi szupersztár, Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segíti, akivel ma közösen bemutatkoztak és főztek is a verseny két fő alapanyagából a doveri nyelvhalból, valamint a szabad tartású csirkéből a METRO Vevőakadémián.

Széll Tamást pályafutásának eddigi legjelentősebb elismeréseit 2011-ben kapta, hiszen tavaly márciusban az Onyx megkapta első Michelin csillagát, októberben pedig a HUNGEXPO által szervezett magyarországi döntőn Tamás elnyerte a lehetőséget arra, hogy ő képviselje Magyarországot a Bocuse D’Or európai döntőjén. Felkészülésében 2012 februárjában bő egy héten át Geir Skeie norvég séf volt segítségére, aki 2009-ben megnyerte a világversenyt.

Széll Tamás elmondása szerint igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban is használja azokat. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben,ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Ide tartozik a különböző kreatív, házi hentes termékek készítése is. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri és ismereteit folyamatosan bővíti. Az utóbbi időben nyitott a gourmet szintű cukrászat felé is. Több Valrhona csokoládé kurzuson is részt vett, követi és alkalmazza a legkorszerűbb technológiákat, eszközöket, irányzatokat és folyamatosan kísérletezik. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat és szabad idejében a Michelin csillagos helyeket.

Széll Tamás fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Idén, 2012 márciusában, pedig ő képviseli Magyarországot a brüsszeli Bocuse d’Or európai döntőjén.

A mai sajtótájékoztatón bemutatkozott Kolonics Zoltán, a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője is, aki jelenleg a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre készül. Így a versenyek történelme során első alkalommal mondható el, hogy a Bocuse d’Or szakácsversenyre és a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre egy házból mennek versenyzők Magyarországról.

Kolonics Zoltán 2009 márciusa óta a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője. Nevéhez fűződik a Gerbeaud süteménykínálatának megújítása. A tehetséges és lelkes cukrász több éves skóciai munka és tapasztalatszerzés után tért haza Magyarországra. A Gerbeaud-ban a tradicionális sütemények mellett a XXI. századi, „trendi” sütemények készítése, a kizárólag magas minőségű alapanyagokból a kor kihívásainak megfelelő édességek, fagylaltok, tányérdesszertek, bonbonok és tartós termékek alkotása is feladatai közé tartozik. A folyamatos továbbképzések és tanulmányok elengedhetetlenek, hogy a legújabb trendeknek megfelelő sütemények készülhessenek. Kolonics Zoltán számos nemzetközi kurzuson vett részt, legutóbb Párizsban, ahol szélesítette tudását a csokoládé- és cukorkészítés területén – ezzel is készülve a márciusi megmérettetésre.

Hatalmas sikerként könyvelhető el, hogy a Gerbeaud történetében először reális esély van arra, hogy mindkét versenyző továbbjusson a 2013-ban megrendezésre kerülő lyoni döntőre.

A verseny sikeréhez a METRO Kereskedelmi Kft., valamint a HUNGEXPO igyekszik hozzájárulni. A Bocuse d’Or-hoz szükséges valamennyi friss és minőségi alapanyagot a beszállító, METRO Kereskedelmi Kft. biztosítja. A verseny előkészítésével, lebonyolításával és a Bocuse d’Or további fordulóinak szponzorálásával a HUNGEXPO is a hazai gasztro-kulturális értékek megőrzése és továbbvitele melletti teszi le voksát. Széll Tamás további sikereihez és a felkészüléséhez a HUNGEXPO jelentős szervezési és anyagi segítséget nyújt, de ugyanígy támogatja Kolonics Zoltán felkészülését a Coupe du Monde de Patisserie – azaz a Cukrász világbajnokságra is.

Kapcsolódó cikkeink