Végre egy valóban eredményes innováció a koleszterin szint természetes csökkentésében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 13. 08:19

Köztudott, hogy a magas rossz (LDL) koleszterinszint az egyik vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője Magyarországon.  Ezért kritikus, hogy a megfelelő szinten tartsuk a koleszterin szintünket. A jó hír az, hogy már a WHO szerint is  80%-ban elkerülhető a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása megelőzéssel. Mégis, hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet, és ezzel hogyan csökkenthetjük a stroke vagy az infarktus kialakulásának kockázatát?

Felértékelődött a fitoszterolok beiktatása az étrendbe

Ugyan a koleszterinszint-csökkentés fontos eleme az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, ezekkel azonban korlátos eredményt lehet elérni. Ha böngészünk az étrend-kiegészítők között, akkor még találhatunk egy egy korábban használatos vörös rizs készítményt, ezeket azonban a hatásosnak tartott dózisban az EFSA (European Food and Safety Authority, azaz az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) tiltólistára tette a termékek számos nem kívánt mellékhatása miatt is. A gyógyteák alacsony hatóanyag tartalmuk és klinikai kutatási eredmények hiánya miatt nem tekinthetőek megoldásnak, inkább kiegészítőként használatosak.

Felértékelődött ugyanakkor a fitoszterolok beiktatása az étrendbe. A chilei Nutrartis latin amerikai és amerikai mérnökök, biokémikusok, orvosok 10 éves, fókuszált kutatómunkájával figyelemreméltó eredményt ért el egy innovatív, ráadásul folyékony, fitoszterol alapú koleszterincsökkentővel, amellyel már 28 nap alatt érezhető koleszterinszint csökkentés érhető el. A csökkenés ráadásul a későbbiekben is fenntartható, sőt, megfelelő életmód mellett akár tovább növelhető.

FITOSZTEROLOK AZ ÉLELMISZEREKBEN

A zsírban gazdag élelmiszerek, például a margarinok és a tejtermékek vagy a diófélék, hüvelyesek, zöldségek-gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék csak kis koncentrációban tartalmaznak önmagukban vagy hozzáadva fitoszterolokat, így akár napi egy liter joghurtot és több kilogramm élelmiszert kellene bevinnünk a megfelelő eredmény érdekében,, ami nyilván nehezen elvárható.

A koleszterinszint csökkentéséhez így az étrend megváltoztatásán kívül szükség lehet étrend-kiegészítőkre is, súlyosabb esetekben gyógyszeres terápiára vagy akár mindkettőre. 

CARDIOSMILE – MIKROSZTEROL A MAGAS KOLESZTERINSZINT ELLEN

A Cardiosmile, az első olyan termék a világon, amely egy az USA-ban szabadalommal védett nanodiszpergálási eljárás eredményeképp vízben oldott koleszterin csökkentőként indult világhódító útjára. Az így létrejött mikroszterol alapú készítmény íztelen-szagtalan, és extra kalória nélkül önmagában, vagy szinte bármilyen étellel-itallal bevehető.  Ebben a formában a fitoszterolt rendkívül könnyen és hatékonyan tudja szervezetünk felhasználni. 

A vízben oldott mikroszterol vagy nanodiszpergált növényi szterol nagy előnye, hogy jelenleg nincs ismert mellékhatása. MIndössze egy adag Cardiosmilellal biztosítható a koleszterinszint csökkentéséhez szükséges napi 2000 mg, azaz 2 gr fitoszterol bevitel, ami megfelel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal napi ajánlásának (1,5-3 gramm). Jelenleg kevés ilyen termék van jelen a piacon, és a néhán online elérhető termék sem a kiváló hasznosulású, vízben oldódó formában. Így jelenleg a teljes életmódváltás mellett a növényi szterolok használata az igazán hatékony természetes megoldás azoknak, akiknek még nincs szükség gyógyszeres terápiára. 

GYÓGYSZERES TERÁPIÁKAT IS KIEGÉSZÍTHET A CARDIOSMILE

A természetes összetevőnek köszönhetően a Cardiosmile remekül használható a gyógyszeres koleszterincsökkentő terápiák kiegészítéseként is orvosi javaslatra. MIvel a sztatinok is teljesítmény korláttal rendelkeznek (kb. 28-55% koleszterinszint csökkentés). így egyre több kardiológus és belgyógyász javasolja már pácienseinek a Cardiosmile termékét.

Meglepő, de ma már gyerekek is küzdenek a magas koleszterinszint problémájával, részben örökletes tulajdonságok, részben pedig a rossz életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás miatt. Az ő esetükben az első lépés lehet az életmódváltás mellett a Cardiosmile használata, amit már 6 éves kortól javasol a gyártó.    

Kapcsolódó cikkeink