Végre Cseh Sörfesztivál!

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 10:30

Idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Cseh Sörfesztivál.

cseh

Újdonságnak számít az esemény helyszíne, hiszen eddig minden alkalommal a Deák tér mellett, a Városház parkban került megrendezésre. Nem költöztünk azonban messzire, mivel idén sem lettünk hűtlenek az ötödik kerülethez: a Szabadság téren adunk randevút a cseh sörök nagyszámú szerelmesének. Nem véletlen használjuk a szerelem szót, ugyanis tapasztalataink szerint hazánkban a legnagyobb rajongó tábora a cseh söröknek van.

Nem kevesen járnak vidám sörtúrákra a festői szépségű Prágába, de egyre többen utaznak Dél-Csehországba, vagy a morva fővárosba Brünnbe, esetleg az északi régióba, a híres žateci komlóvidékre, a környék hangulatos kisvárosaiba, ahol jobbnál jobb söröket kóstolhatnak.

Idén június 24 és július 5-e között azonban elég a pesti Belvárosba ellátogatni, ha a cseh sörök sokaságával szeretnének megismerkedni. A kínálatban, amely még a napokban is gyarapodik, több mint 40 főzde legalább 160 féle sörét fogják megtalálni a fesztiválra kilátogató sörbarátok. Természetesen nem lesz képviselve valamennyi sörfőzde illetve sörgyár – képtelenség is lenne – a választék azonban így is impozáns lesz.

Mivel a cseh sörfőzők sokáig ellenálltak a kísértésnek, hogy a megbízható alsóerjesztésű sörök, már-már sérthetetlen výčepní, ležák, speciál szentháromságán túl érdeklődést mutassanak más, időközben egyre divatosabb és népszerűbb sörtípusok iránt, ezek közül, a népnyelv által csak tízesnek (výčepní) illetve tizenkettesnek (ležák) nevezett sörök jelennek meg legnagyobb számban a fesztiválon. Azonban hadd nyugtassunk meg mindenkit: nem fognak két egyforma sört, még ezek között sem találni. Lesz amelyikben a malátás édesség, lesz amelyikben a komló keserűsége dominál – legyen szó akár egy svetlyről, akár egy tmavyról, vagy a gyönyörű színekben pompázó poltmavyról. A speciál sörök – ezek elsősorban ünnepi alkalmakra főzött – sűrűk, testesek és bizony alkoholtartalmuk is magas. Ezek közül is kiemelkedik a Žatec Strong, a Primátor 24 vagy a Pardubicky Porter. Ez utóbbi sokáig a világ legerősebb sörének számított.

1842-óta a Pilsner Urquell megszületése óta a csehek egyre inkább áttértek az alsóerjesztésű sörök főzésére – a XX. század végére gyakorlatilag a láger azaz a ležák szinte teljesen uralták a cseh sörgyártást. Azonban azóta nagyot fordult a világ, részben a kézműves sörfőzdék bátor próbálkozásainak, másrészt az olyan nagyobb gyárak vállalkozó szellemének köszönhetően, mint a náchod-i Primátor, vagy a Černá Hora. Egyre több felsőerjesztésű sör – IPA, EPA, búzasör, gyümölcsössör és még sorolhatnánk – jelenik meg az áruházak polcain illetve a sörözők kínálatában. Ezek a sörök a Cseh Sörfesztiválon is meg fognak jelenni.

Ahogy örömmel jelenthetjük, hogy kisebb sörfőzdék kézműves sörei is bemutatkoznak a Szabadság téri 12 napon. Így már biztos ott lesz a Kocour, a Kout, a Purkmistr, az Urban és a kroměříž-i Černý Orel. Torok szárazon nem maradhat és a legkényesebb igényű sörínyenc is találhat a választékban kedvére valót.
A fesztiválra a belépés díjtalan és nem kell fizetni a WC-ért sem.

Kapcsolódó cikkeink