Végleges tápanyagprofilok az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásának megkönnyítésére

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 05. 20. 08:53

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétette végleges véleményét a harmonizált és kötelező csomagolás előtti címkézés kidolgozásáról, illetve a tápanyagprofilok (NPM) meghatározásáról – írta a VIMOSZ hírlevele –, mindezt a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó szabályzás tisztázása érdekében.

A véleménytervezet a Bizottság harmonizált FOP-címkékre és tápanyagprofilokra vonatkozó, várhatóan 2022 negyedik negyedévében megjelenő jogalkotási javaslatát fogja megalapozni

Az EFSA véleménye nem tartalmaz tápanyagprofil-modellt, de ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mely tápanyagok és élelmiszercsoportok fontosak, és melyek szerepelhetnek a profilkészítési modellben. A 2021 novemberében közzétett véleménytervezetével összhangban jelzi, hogy a telített zsírsavak (SFA), a nátrium és a hozzáadott/szabad cukor étrendi bevitele meghaladja a jelenlegi étrendi ajánlásokat, az élelmi rostok és a kálium bevitele pedig az ajánlott érték alatt van. A tápanyagokat és a nem tápanyag-komponenseket is be lehet vonni, hogy lehetővé váljon az élelmiszerek jobb megkülönböztetése ugyanazon az élelmiszer-kategórián belül. A további javaslatok közé tartozik az energiatartalom helyettesítése a kategóriaalapú NPM-ekben az összes zsírtartalommal azon élelmiszercsoportok esetében, ahol a zsíroknak nagy az energiasűrűsége, vagy ahol cukor helyettesítőt használnak, illetve tervben van a vitaminok és ásványi anyagok (pl. kálium, vas, kalcium, D-vitamin, folsav és jód) hozzáadása az NPM-ekhez. A keményítőtartalmú élelmiszerek (gabonafélék és burgonya), gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak a közegészségügyi szempontból fontos élelmiszercsoportok közé tartoznak ezentúl. Ez a véleménytervezet a Bizottság harmonizált FOP-címkékre és tápanyagprofilokra vonatkozó, várhatóan 2022 negyedik negyedévében megjelenő jogalkotási javaslatát fogja megalapozni.

Kapcsolódó cikkeink