Végleges tápanyagprofilok az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásának megkönnyítésére
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétette végleges véleményét a harmonizált és kötelező csomagolás előtti címkézés kidolgozásáról, illetve a tápanyagprofilok (NPM) meghatározásáról – írta a VIMOSZ hírlevele –, mindezt a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó szabályzás tisztázása érdekében.

A véleménytervezet a Bizottság harmonizált FOP-címkékre és tápanyagprofilokra vonatkozó, várhatóan 2022 negyedik negyedévében megjelenő jogalkotási javaslatát fogja megalapozni
Az EFSA véleménye nem tartalmaz tápanyagprofil-modellt, de ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mely tápanyagok és élelmiszercsoportok fontosak, és melyek szerepelhetnek a profilkészítési modellben. A 2021 novemberében közzétett véleménytervezetével összhangban jelzi, hogy a telített zsírsavak (SFA), a nátrium és a hozzáadott/szabad cukor étrendi bevitele meghaladja a jelenlegi étrendi ajánlásokat, az élelmi rostok és a kálium bevitele pedig az ajánlott érték alatt van. A tápanyagokat és a nem tápanyag-komponenseket is be lehet vonni, hogy lehetővé váljon az élelmiszerek jobb megkülönböztetése ugyanazon az élelmiszer-kategórián belül. A további javaslatok közé tartozik az energiatartalom helyettesítése a kategóriaalapú NPM-ekben az összes zsírtartalommal azon élelmiszercsoportok esetében, ahol a zsíroknak nagy az energiasűrűsége, vagy ahol cukor helyettesítőt használnak, illetve tervben van a vitaminok és ásványi anyagok (pl. kálium, vas, kalcium, D-vitamin, folsav és jód) hozzáadása az NPM-ekhez. A keményítőtartalmú élelmiszerek (gabonafélék és burgonya), gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak a közegészségügyi szempontból fontos élelmiszercsoportok közé tartoznak ezentúl. Ez a véleménytervezet a Bizottság harmonizált FOP-címkékre és tápanyagprofilokra vonatkozó, várhatóan 2022 negyedik negyedévében megjelenő jogalkotási javaslatát fogja megalapozni.
Kapcsolódó cikkeink
Kilenchavi csúcs közelében a hangulat a turizmusban
2025 márciusában a turisztikai ágazat szereplői továbbra is alapvetően stabilnak…
Tovább olvasom >A divatos superfoodok helyett válasszunk hazait! – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon és a táplálkozásunkhoz is…
Tovább olvasom >AM: a magyar elnökség előtérbe helyezi a fogyasztók védelmét
Magyarország elkötelezetten támogatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) munkáját, ezzel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor…
Tovább olvasom >