Végleges tápanyagprofilok az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásának megkönnyítésére
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétette végleges véleményét a harmonizált és kötelező csomagolás előtti címkézés kidolgozásáról, illetve a tápanyagprofilok (NPM) meghatározásáról – írta a VIMOSZ hírlevele –, mindezt a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó szabályzás tisztázása érdekében.
Az EFSA véleménye nem tartalmaz tápanyagprofil-modellt, de ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mely tápanyagok és élelmiszercsoportok fontosak, és melyek szerepelhetnek a profilkészítési modellben. A 2021 novemberében közzétett véleménytervezetével összhangban jelzi, hogy a telített zsírsavak (SFA), a nátrium és a hozzáadott/szabad cukor étrendi bevitele meghaladja a jelenlegi étrendi ajánlásokat, az élelmi rostok és a kálium bevitele pedig az ajánlott érték alatt van. A tápanyagokat és a nem tápanyag-komponenseket is be lehet vonni, hogy lehetővé váljon az élelmiszerek jobb megkülönböztetése ugyanazon az élelmiszer-kategórián belül. A további javaslatok közé tartozik az energiatartalom helyettesítése a kategóriaalapú NPM-ekben az összes zsírtartalommal azon élelmiszercsoportok esetében, ahol a zsíroknak nagy az energiasűrűsége, vagy ahol cukor helyettesítőt használnak, illetve tervben van a vitaminok és ásványi anyagok (pl. kálium, vas, kalcium, D-vitamin, folsav és jód) hozzáadása az NPM-ekhez. A keményítőtartalmú élelmiszerek (gabonafélék és burgonya), gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak a közegészségügyi szempontból fontos élelmiszercsoportok közé tartoznak ezentúl. Ez a véleménytervezet a Bizottság harmonizált FOP-címkékre és tápanyagprofilokra vonatkozó, várhatóan 2022 negyedik negyedévében megjelenő jogalkotási javaslatát fogja megalapozni.
Kapcsolódó cikkeink
A Nébih fajtakísérleti hálózatában aflatoxin szennyezettségtől mentes kukoricát is termesztettek
A Nébih Baranya vármegyei Fajtakísérleti Állomásának kukoricakísérletében sikerült megfelelő, jól…
Tovább olvasom >Lendület a dobozból: a Szupermenta energiaitalokat tesztelt
Az energiaitalokat is elemeire bontotta a Szupermenta program. A termékteszt…
Tovább olvasom >Húzóágazat lehet idén a turizmus
A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI-val…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >