Végleges a GVH jelentése a tejágazat vizsgálatáról

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 14. 12:20

Közzétette végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése, illetve a hazai termelők versenyképességének erősítése érdekében. A javaslatok közül azóta már több is hasznosult; augusztus 1-jétől kivezetik az árstopokat, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhető hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában.

Az árfigyelő számos tejtermék árának az összehasonlíthatóságát is biztosítja

2023. január 20-án, az élelmiszerpiacok közül elsőként a tej és tejtermékek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot Gazdasági Versenyhivatal. Az eredményeket összefoglaló jelentéstervezetet a GVHáprilis 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése érdekében.

Felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlottak az élelmiszer árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok piaci pozíciójának javítását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartottak az élelmiszerkereskedelem területén.

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatait, majd május 17-én a GVH és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetői már arról állapodtak meg, hogy a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése, illetve a tejtermékek fogyasztói árának csökkentése érdekében a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát.

Az online árfigyelő rendszer, amelyet a GVH működtet, július elsején indult el. Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai között kereshetnek a felhasználók. Az árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg vásárlásaik során.

Az elmúlt hónapokban – egyidőben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával – egyébként jelentősen lassult a tejtermékek drágulása. A KSH adatai szerint tavaly decemberben tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 26,7%-ra, a sajt esetében pedig 23,3%-ra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

A célzott vizsgálatokkal, az infláció csökkentését szolgáló javaslatokkal, valamint az online árfigyelő rendszer működtetésével és fejlesztésével a Gazdasági Versenyhivatal elsődleges célja a magyar fogyasztók segítése, a piaci verseny ösztönzése.

Kapcsolódó cikkeink