Védjegyük a sertéshús

Dátum: 2015. 11. 06. 10:12

Szeptember 2-án írta alá Osvay György vezérigazgató és dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt a szerződést, mely a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. 14 készítményét jutalmazza Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel.

sertés disznó malac

A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy alig másfél év alatt a garantált minőség, a zamatos ízek szimbóluma lett. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. 2014-től használhatja a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet, amelyet élősertés- és tőkehústermékekre nyertek el. Ezen felül szeptembertől további 14 termékre is használhatják a védjegyet. Tőkehúsok, húskészítmények estében ez a védjegy azt jelenti, hogy Magyarországon született, genetikai módosításoktól mentes és az Európai Unió által engedélyezett takarmányon tartott sertésekből származnak. A KMS-védjegy megszerzése szigorú feltételekhez kötött, melyet a VHT által megbízott auditorok ellenőriznek. A megállapodás ünnepélyes aláírására a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. abaújszántói telephelyén került sor.

Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a szerződéskötést megelőző sajtótájékoztatón a védjegy jelentőségét, feltételeit, jelenlegi eredményeit és jövőjét ismertette:

– A Kárpát-medence értékes táptalaja, ásványi anyagokban gazdag vizei olyan mezőgazdasági termékek előállításához adnak egyedülálló alapot, melyre méltán lehetünk büszkék. Erre a kivételes helyzetre szeretnék felhívni az állattartók, a forgalmazók és a vásárlók figyelmét egyaránt a védjeggyel. Ezen védjegy elnyeréséhez nagyon komoly feltételeknek kell megfelelni, és a minőséget nemcsak egyszer, hanem folyamatosan biztosítani kell. A rendszerünk alapján csak az az állattartó kaphatja meg a védjegyet, akinek a terméke megfelel laboratóriumi húsvizsgálatnak. Ám a minőség hosszú távú fenntartásához a termelés egész folyamatát kell vizsgálnunk a takarmány megtermelésétől egészen addig, míg a vásárló elé kerül a kész termék – és ezalatt nemcsak a bolti értékesítést, hanem a vendéglátói, éttermi értékesítést is értem. A védjegy keretében a termelés teljes folyamatát vizsgáljuk, hogy a vásárlók minden körülmények között biztosak lehessenek abban, hogy a KMS-védjeggyel ellátott termék a feldolgozás minden fázisában nyomon követhető, hazai és megfelel minden követelménynek. A piac értékeli ezen törekvésünket, az elmúlt másfél év olyan mértékű sikert hozott a védjegynek, melyet csak remélhettünk. Több mint 100 vállalkozóval – ez több mint 300 telephelyet jelent – kötöttünk megállapodást, a védjegy ismertsége a vásárlók között másfél év alatt a nulláról 27%-ra ugrott. Ebben segítségünkre voltak olyan partnerek a kezdetektől mint a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., a Nagisz és HAGE Zrt., a Bonafarm Csoport, illetve a Hajdúhús 2000 Kft., a Pick Szeged Zrt., az értékesítési oldalon az Auchan, a Spar, a Coop és a Metro. A végső sikerhez azonban mindenkire szükségük van. A cél, hogy a magyar sertésállomány a nemzetközi piacon is a minőséget képviselje.

Ennek érdekében elkezdünk kidolgozni egy olyan információs rendszert, mely az állattartóktól a vendéglátásban dolgozókig mindenkit segíteni fog abban, hogy a lehető leggyorsabban jusson a legpontosabb információkhoz a hazai piac helyzetéről. A rendszer alapján tudni fogják, hogy mikor, milyen mennyiségben, milyen áron kínálhatnak eladásra vagy vásárolhatnak védjegyes termékeket.

Kemény munka

A sajtótájékoztatón Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is jelen volt, aki köszöntőjében egyebek mellett elmondta, ezzel a szerződéssel tovább kívánják erősíteni azt a folyamatot, amelynek keretében minél több magyar termelőt akarnak bevonni a minőségi termékek előállításába. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a védjegyet csakis olyan termék kaphatja meg, amely kizárólag hazai tenyésztésű sertésből készült. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének vezetője szerint a szerencsi vállalkozás példaértékű gyártási struktúrát és integrációt alakított ki a térségben, s ez mintaként szolgálhat más cégek számára is. Osvay György, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy egy közel 500 millió forintos beruházás végére értek, ami több fázisban valósult meg. Elsőként a készítménygyártásban hajtottak végre technológiai fejlesztéseket: új tárolót és korszerű hidegfüstölőt építettek, felújították a régi klímahelyiségeket. Ezután daraboló-csomagoló üzemet létesítettek, rekonstruálták a régi marhavágót és modern üzemrészt alakítottak ki. Az aláírást követően a résztvevők üzembejáráson vehettek részt, ahol saját szemükkel láthatták, hogy nemcsak zamatos íz, de szinte mérnöki precizitás és laboratóriumi tisztaság kell ahhoz, hogy valaki elnyerhesse a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet. (x)