Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos szakmai kirándulás keretében Vas vármegyébe érkező cukrászkollégákat és családjaikat.
A cikk a Trade magazin 2024/12-2025/01. lapszámában olvasható.
A kirándulás első állomásán, a Mészáros cukrászdában Mészáros Gábor miniszendvicsekkel, kávéval és üdítővel várta a kollégákat. Az örömteli találkozás pillanatai után a műhely megtekintése következett, amit Varga Ádám cukrászmester desszertbemutatója követett.
A bemutató után Nemény András, Szombathely város polgármestere üdvözölte a vendégeket és ajánlotta figyelmükbe a város értékeinek megtekintését. Elismerően szólt a Mészáros család munkásságáról, a majd százéves cukrászda értékéről, amely a városi Értéktár része is egyben.
A csoport ezután egy avatott vezető irányításával nézhette végig az Iseumot, és meghallgatta Sostarits Ottónak, a múzeum vezetőjének rövid előadását a természet és ember mára elvesztett kapcsolatáról.
A Pannónia étteremben elköltött kalóriadús ebéd jó üzemanyagként szolgált a délutáni kőszegi kiránduláshoz, amely során mindenkinek sikerült végigjárnia a Kéktúra útvonalként is számon tartott kálváriautat.

Verőfényes idő várta a csapatot
A vacsorát – a csoport nagy létszámára tekintettel – két helyen szervezték, de az est végére mindenki együtt bulizhatott éjfélig a szálloda aulájában.
A résztvevők másnap kora reggel Ausztriába indultak, a Zotter csokoládégyárba, ahol egy filmvetítéssel kezdődött a program – bemutatták a gyár történetét, filozófiáját –, majd a házigazdák a körbevezették a vendégeket a gyárban.
A visszaút során a csapat Bad Blumgauban megtekintette a Friedensreich Hundertwasser által tervezett a Rogner szállodát.
Rövid fotózás után újra Kőszeg volt a következő állomás, ahol mindenkinek jutott ideje felkészülni a kollégák által csak Baromi nagy Bozsoki Banzájnak elnevezett eseményre.
A vendéglátó figyelmességét jelzi, hogy egy különbuszt biztosított a csoportnak, hogy az áldomást mindannyian megihassák: már érkezéskor pálinkával megrakott tálcákról kínálták a belépőket. A vendégeket Banga László és felesége, Somogyi Vera köszöntötte, majd Banga Anikó polgármester mesélt a 360 lakosú falu, Bozsok életéről.
Egy fiatal pár kalotaszegi táncokat mutatott be, ezután következett a körbevezetés a műhelyen, ahol korszerű gépekkel és átgondolt, termelési fázisokra kialakított helyiségek sorával ismerkedtek a látogatók.
A harmadik napon a résztvevőknek Sopronban alkalmuk nyílt megtekinteni a híres Harrer csokoládéműhelyt és cukrászdát, ahol Harrer-Abosi Bea vezette körbe a kíváncsi kollégákat. //
Kapcsolódó cikkeink
18 éves a Magyarország Tortája verseny
Az ipartestület meghirdeti az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként…
Tovább olvasom >MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >Szakmának és szakembernek egyaránt elismerés
Kőrösi Csoma Sándor-díjat kaptak a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Pékszövetség XIV. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdette az ország egyik legrangosabb…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a hazai vendégek többnyire 1-2 éjszakás foglalással utaztak belföldön az első negyedévben
Hosszú hétvége híján főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak…
Tovább olvasom >21. századi csúcshűtőtáska – A nap képe
A Rugged Road hűtőtáskái nagyon könnyűek, nagyon tartósak , strapabírók,…
Tovább olvasom >