Van még bennük kakaó

Szerző: Szalai László Dátum: 2020. 11. 10. 12:34

Ha a tejitalok mennyiségi eladásaiban a COVID-19 okozott is némi hullámverést, a prémiumizálódást nem akasztotta meg. Az innovációkkal, egyedi beltartalommal és külcsínnel, nagyszabású marketinggel épülő márkavonalak tovább szélesítik a fogyasztótáborukat.

Szerző: Szalai László

Mint azt több piackutatás is kimutatta: az otthonmaradó vagy éppen a kötelező vásárláson mielőbb túlesni akaró fogyasztók az impulzív kategóriák eladásait visszavetették. Elméletileg ezek közé tartoznak a tejitalok, jegeskávék is, a piac megkérdezett szereplői azonban csak egy kis zökkenőt éreztek értékesítésükben.

Fejlődő mentesek

A tejitalok között továbbra is a hagyományos kakaós tejitalok a legnépszerűbbek a fogyasztók körében, tudjuk meg Kátai Moánától, a Nestlé Hungária kakaó üzletágának brand és trade menedzserétől.

Kátai Moána- Nestlé

Kátai Moána
brand és trade menedzser
Nestlé Hungária

– A laktóz-, tojás-, glutén- és egyéb mentes étrendek egyre nagyobb szeletét teszik ki az élelmiszerpiacnak – hívja fel a figyelmet. – Ez a trend a tejitalok piacán is fontos tényező, hiszen a növényi alapú italok közvetlen helyettesítő terméknek minősülnek. Ebben a szegmensben ugrásszerű fejlődést érzékelünk, ezért jelentünk itt meg 2020 harmadik negyedévében újdonsággal, a vegán Nesquik Kakaós zabitallal. A termék 100% természetes összetevőkből készült, vegán, tartósítószermentes, és nem tartalmaz mesterséges színezékeket vagy aromát. A Nestlé vállalásaival összhangban és a környezetvédelem jegyében az újrahasznosítható Tetra Pak csomagolásban kapható termék papír szívószállal fogyasztható.

A piacon jellemzően 180 ml és 500 ml között mozognak az egyadagos termékek méretei, de a multipack és többadagos családi kiszerelések egyre elterjedtebbek. Az eltérő méretekkel eltérő célcsoportokat lehet megszólítani.

– A Nesquik dobozos kakaóitalokkal a kisiskolás gyermekeknek és anyukájuknak szeretnénk kényelmes megoldást nyújtani tízóraira vagy uzsonnára. A kompakt kiszerelésnek köszönhetően bárhová magukkal tudják vinni a gyermekek – mondja Kátai Moána.

A Nesquik dobozos kakaóital kommunikációja során arra fókuszálnak, hogy a gyerekek a reggeli kakaózáskor már megszokott Nesquik kakaós ízt vihetik magukkal az iskolába vagy edzésre. A Nesquik kakaóitalok esetében – bár elkülönülnek a hagyományos por állagú kakaó termékektől a bolti kihelyezés során – kihasználják az esernyőmárka erejét, hiszen Magyarországon közel 100%-os a márka ismertsége.

– Mivel az információkeresés egyre inkább az online csatornák felé tolódik, így hatékony és széles körű online és digitális kampánnyal támogatjuk a termékeinket, kifejezetten koncentrálva a mobil eszközökön növekvő információkeresési tendenciára – hangsúlyozza Kátai Moána. – Továbbá a termék impulzív jellege miatt változtattunk és erősítettünk a POS-eszköztárunkon is a bolti láthatóság növelése érdekében.

Innovációk sora

A tejeskávé rendkívül izgalmas kategória, ahol sok az új piaci szereplő és az ezzel járó rengeteg innováció, ad jellemzést Galántai György, a Hell Energy Magyarország kereskedelmi igazgatója. A verseny élénk, és kifejezetten sok reklám és promóció zajlik egy időben.

Galántai György - HELL Energy

Galántai György
kereskedelmi igazgató
HELL Energy Magyarország

– Az ehhez hasonló körülmények miatt is, valószínűsíthetőnek tartjuk, hogy a termék szezonális jellege is csökken, hiszen egyre több fogyasztó lép be ebbe a kategóriába – jegyzi meg.

A Hell Energy esetében az idei év óriási eredményt hozott, hiszen a gyártást immáron saját termelésbe hozta, a korábbi német bérgyártásból.

– A szeptember közepén átadott új üzem biztosítja számunkra, hogy immár Energy Coffee termékünket is itthon, saját gyártásban töltsük, ami egy lényegesen kiszámíthatóbb és rugalmasabban tervezhető állapot – mondja Galántai György. – Bízunk benne, hogy az Energy Coffee márkánk a világszerte kedvelt energiaitalunk nyomdokaiba lép, és bontakozó nemzetközi sikerét a most induló saját gyártása tovább erősíti!

A tavaly bevezetett, 75 százalék tejjel, valódi Arabica és Robusta kávékivonattal, tartósítószer nélkül készülő Energy Coffee tejeskávé idén nyárra piacvezető pozíciót tudott szerezni a magyar piacon, sőt, élre tört vele a Hell Energy két fontos exportországában, Görögországban és Romániában is, tudjuk meg tőle. De ez nem jelenti azt, hogy hátradőlnének, teszi hozzá:

– Az innováció és a folyamatos termékfejlesztés továbbra is az egyik legfontosabb szempont a vállalat életében, és azt is elárulhatom, hogy az Energy Coffee termékcsalád esetében is készülünk újdonságokkal, de sajnos, erről egyelőre még nem oszthatok meg több információt.

360 fokos kommunikációra törekednek, a televíziótól a közösségi médián és a digitális felületeken át a prémium kültéri felületekig. Jelentős szerepet szánnak a műsorszponzoráció és a direkt TV-szpotok mellett a YouTube-nak is, ezt az online felületet is használták az Energy Coffee márka népszerűsítésére.

– Fontos volt számunka, hogy a fogyasztók napról napra találkozzanak a márkával, így az instore felületeken is megjelentünk a hollywoodi legendával, Bruce Willisszel és a Puerto Rico-i szépséggel, Zuleyka Riverával – zárja ismertetését a Hell Energy Magyarország kereskedelmi igazgatója.

Egyediség kívül-belül

A járvány első hullámának lecsengése után, június–júliusban a nyár első felében az eladások 2,2%-kal estek vissza volumenben, míg értékben egy dinamikus, két számjegyű +10%-os növekedés figyelhető meg, ismertet piackutatási adatokat a jegeskávé szegmensről Barna Zsuzsanna, a Monster Energy magyarországi ­country managere.

Barna Zsuzsanna - Monster

Barna Zsuzsanna
magyarországi country
manager
Monster Energy

– Ebben az időszakban főként a hipermarket és független boltok járultak hozzá a dinamikus értékbeni növekedéshez – fűzi hozzá. – A koronajárvány utáni időszakot tekintve figyelemreméltó a saját márkás termékek jelentős visszaesése.

A hazánkban a Coca-Cola HBC Magyarország által forgalmazott Espresso Monster augusztus közepétől két ízben, 250 milliliteres kiszerelésben érhető el a boltok polcain. A népszerű olasz Macchiato kávé által ihletett Espresso Milk tejjel ízesíti az erős tripla eszpresszókávét, a Vanilla Espresso pedig vaníliával dobja fel a 100%-os Arabica szemekből készült kávét. A doboz tartalmán kívül a design is egyedi: a doboz oldalán kis történetek olvashatók, a kávé látványát hívogató aranybarna színvilág tükrözi, a Monster logója pedig a hangulatos kávézók stílusát idéző grafikai elemekkel egészül ki.

– Míg a jelenleg piacon lévő RTD (Ready To Drink) kávék általánosságban 25–40 mg koffeintartalommal rendelkeznek a főzött kávék átlagosan 60-70 mg-jával szemben, egy Espresso Monster a tripla adag eszpresszónak köszönhetően 150 mg koffeint tartalmaz – vagyis ugyanolyan energetizáló hatással bír, mint egy hagyományos csésze kávé – emeli ki az egyik fontos termékelőnyt Barna Zsuzsanna. – A magas kávétartalomhoz ráadásul kiemelkedően alacsony kalória- és cukortartalom társul. Az RTD-kávék piacának meghódítása kifejezetten illeszkedik a Monster arculatába, mivel a márka a profi sportolók és zenészek szponzorálása mellett mindig is a mozgalmas, változatos és izgalmas életvitel nagy támogatója volt – ezt hangsúlyozza a „Dobozba zárt életstílus” szlogenjük is.

Ahogy a Monster Energy, az Espresso Monster range is 360 fokos marketingtámogatást kap az év során, kiemelt fókusszal a bolti láthatóságra, valamint digitális és social media jelenlétre. //

 

Csokoládé- vagy kávéízűt parancsol?

Az ízesített tejitalok piaca továbbra is felszálló ágban van. A háztartások által otthoni fogyasztásra megvásárolt ízesített tejek forgalma a vizsgált időszakban 2019. október és 2020. szeptember között, mind mennyiségben, mind pedig értékben növekedett szemben az előző év hasonló időszakával. A növekedést elsősorban az intenzitás hajtotta, a magyar háztartások 2/3-a az utóbbi 12 hónapban, átlagosan mintegy 16%-kal vásárolt többet, mint egy évvel korábban.

GfK-Growth from Knowledge

Kuntner András-GfK

Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

Érdekességképpen, az intenzitásnövekedés jellemzően a COVID-járvány okozta korlátozások alatt március–májusi időszakban volt a legnagyobb, 33–44%-kal ugrott meg előző évhez képest, ami következhet abból is, hogy a lezárások miatt a háztartások a napi bevásárlásaikon keresztül szerezték be kedvenc italukat.

Az ízváltozatok közül továbbra is a kakaó/csokoládé ízesítésű a favorit, nemcsak volumenben, de részarányát tekintve is tudott nőni, mennyiségi részesedése meghaladta az 57%-ot. Bár mennyiségben növekedett, részarányát tekintve enyhén csökkent a kávé-/cappuccinoízű változat, de így is megközelíti a 25%-ot.

Az ízváltozatok közül érdemes megemlíteni a 27%-os vásárlói hatókör bővülése mellett a növekvő madártej ízű változatot vagy a hasonló nagyságú vaníliát, amelyek együttes részesedése már meghaladja a 10%-ot.

Talán nem meglepő, hogy ebben a kategóriában is a diszkontok a piac meghatározó szereplői. A GfK Háztartáspanelen mért FMCG kategóriákban a csatorna közel 20%-ot tudott fejlődni értékben. Ezzel szemben az ízesített tejek tekintetében a növekedés ennek közel a duplája, a saját márkás termékekből származó forgalmi részesedésük pedig meghaladja a 77%-ot.

Otthoni fogyasztásra ízesített tejre legintenzívebben költő szociodemográfiai csoport azok a családok, ahol van 13 éves vagy idősebb gyermek. Ezen csoport éves kategóriaköltése mintegy 50 százalékkal magasabb, mint egy átlagos háztartásé, különösen a kávé/cappuccino ízesítésűek esetében.

Ízváltozatok mennyiségi részesedése az ízesített tej kategóriából (%)

Ízváltozatok részesedése az ízesített tej kategóriából - GfK

Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan

Kereskedelmi csatornák mennyiségi részesedése az ízesített tej kategóriából, MAT Q3 2019, MAT Q3 2020, %

Kereskedelmi csatornák mennyiségi részesedése az ízesített tej kategóriából - gfk

Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan

 

//

Kapcsolódó cikkeink