Van, ahol tilos lesz mostantól hústerméket reklámozni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 07. 11:50

A világon elsőként a hollandiai Haarlemben tiltják be a húsipari termékek reklámját, miután az önkormányzat a klímaválsághoz hozzájáruló termékek közé sorolta a húst.

Tilos lesz a húsreklám Hollandiában

A környezetre káros termékek közterületi reklámját tiltó listát a múlt héten véglegesítették Haarlemben, de a tilalmat csak 2024-től léptetik életbe, hogy időt adjanak a már megkötött hirdetési szerződések betartására – írta a Guardian című brit lap.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, mintegy 160 ezer lakosú városban – például a buszokon, a buszmegállókban vagy a közterületi kivetítőkön – a hús mellett tilos lesz reklámozni repülős üdüléseket, a fosszilis üzemanyagokat és a fosszilis üzemanyagot használó autókat is. Utóbbiakat egyébként már Amszterdamban, Hágában és Leidenben is tilos reklámozni.

“Nem mondhatjuk az embereknek, hogy klímaválság van, miközben arra ösztönözzük őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek részei a problémának”

– indokolta a tilalmat a rendelet beterjesztője, a zöldpárti Ziggy Klazes.

Azt egyelőre a városi tanács tagjai sem tudják, hogy a fenntartható módon előállított hústermékeket szabad lesz-e majd reklámozni. Húsipari vállalatok szerint a haarlemi önkormányzat túl messzire megy, amikor “megmondja az embereknek, hogy mi a legjobb nekik”.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink