Vámkötelezettséget hozott a Brexit

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 12. 11:03

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból (EU) és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt – idézi a NAV közleményét az origo.

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is.

EBBŐL ADÓDÓAN NAGY-BRITANNIA (ANGLIA, SKÓCIA, WALES) ESETÉBEN MEGVÁLTOZTAK A KI- ÉS BEUTAZÁS SZABÁLYAI, VALAMINT A NAGY-BRITANNIÁBÓL ÉRKEZŐ, ILLETVE ODA TARTÓ TERMÉKEK IS VÁMKÖTELESSÉ VÁLTAK.

A vámügyintézéshez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről – ez esetben a Nagy-Britanniából – Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek.
A NAV A BENYÚJTOTT ÁRUNYILATKOZAT ALAPJÁN FOLYTATJA LE A VÁMELJÁRÁST.

A magánszemélyeknek jó tudni, hogy ha Nagy-Britanniából rendelnek, vagy utazásuk során onnan hoznak be árukat, az 2021. januártól EU-n kívülről való behozatalnak számít. Célszerű ezért rendelés, illetve utazás előtt tájékozódni a NAV honlapján elérhető ügyféltájékoztatókból. Ha valaki nem maga akarja intézni vámügyeit, megbízhat maga helyett vámjogi képviselőt is.

A hivatal honlapján további részletes információk találhatók, többek között a brexit kapcsán felmerülő új Áfa-szabályokról. (origo)

 

Kapcsolódó cikkeink