Változtatni kell az élelmiszer-forgalmazás belső piaci szabályozásán

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 05. 10:23

Változtatni kell a hazai élelmiszer-forgalmazás belső piaci szabályozásán – jelentette ki Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke szerdán a fővárosban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) tisztújító közgyűlésén.

A Fideszes honatya szerint az élelmiszerágazatban jelentős az ÁFA nélküli adásvétel, amely nagy hasznot hoz az általános forgalmi adót be nem fizetőknek. A parlamenti képviselő szerint vannak olyan élelmiszeripari alágazatok, ahol az ÁFA nélküli forgalmazás aránya eléri akár a 40 százalékot is. Emellett a belföldi piac átláthatósága érdekében Font Sándor fontosnak tartotta a másodlagos élelmiszerellenőrzési rendszer fenntartását is.

Aláhúzta: a kormány célja, hogy a magyar fogyasztók minél több hazai élelmiszert vásároljanak. Ezért is kívánják konkrétan meghatározni, hogy mi számít magyar terméknek a jövőben a belföldi élelmiszerpiacon. A parlamenti képviselő emlékeztetett: a szabályozás szigorú lesz: a magyar előállítású élelmiszereket Magyarországon kell készíteni és várhatóan legalább 95 százalék magyar alapanyagot kell tartalmazniuk.


Az élelmiszerpiac élénkítése és kifehérítése érdekében komolyan megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a jelenlegi magas élelmiszer ÁFA-kulcsot mérsékelni lehessen. Emellett fenn kívánják tartani hazánk GMO-mentességét is.

A parlamenti képviselő beszélt arról is, hogy az agrárkamarai tagság alanyi jogú és a kamarának várhatóan tagjai lesznek az élelmiszer-feldolgozók is. Jelezte: így nem zárható ki a kettős tagság, viszont – tette hozzá – nincs napirenden egy általános magyar gazdasági kamara létrehozása. Az úgynevezett hamburgeradóval kapcsolatos felvetésre azt válaszolta, hogy ezt a kérdéskört még az illetékes minisztériumban vizsgálják.

Az élelmiszeripar teljesítménye a múlt évben az előző évhez képest 0,4 százalékkal csökkent. A tavalyi eredményadatok azonban még nem állnak rendelkezésre. A tisztújító küldöttközgyűlés három évre ismét Éder Tamást választotta az ÉFOSZ elnökévé, és megerősítette tisztségében Folláth Györgyné korábbi ügyvezető igazgatót is.

Kapcsolódó cikkeink