Változtak az elvárások a boltokkal szemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 30. 10:08

Amikor az emberek általában négy-öt élelmiszerüzlet közül kiválasztják, melyikbe menjenek, első számú szemponttá lépett elő, hogy a vásárlás kellemes élményt nyújtson. Második legfontosabb tényező, hogy a polcokon könnyen és gyorsan megtalálják, amire szükségük van. Utána következik, hogy amit meg akarnak venni, az legyen készleten. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat új tanulmánya a vásárlási szokásokról.

Szeretnek boltba járni a magyarok. Arra a kérdésre ugyanis, hogy miért nem vesz élelmiszert online, a válaszadók több mint egyharmada azt mondta, hogy számára öröm és élmény üzletben vásárolni.

Átalakulnak a fogyasztók igényei, hiszen például hat éve még a boltválasztás leglényegesebb kritériumának az számított a vevőknél, hogy megtaláljanak egy helyen mindent, amire szükségük van. Harmadsorban pedig azt említették, hogy az élelmiszerek érjék meg az árukat.

Lojálisabbak lettek a magyar fogyasztók. Amíg egy évvel korábban a felmérést megelőző négy hét során 11 százalékuk keresett fel csak egy üzletet, addig legutóbb már 16 százalékuk.

– Élelmiszert online még kevesen vásárolnak, csak a válaszadók 8 százaléka. Arányuk azonban duplája az előző évinek, és a trend várhatóan folytatódik – mondja Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője. – Az internet mind fontosabb szerepét jelzi, hogy a kiskereskedelmi vállalatok honlapján a megkérdezettek több mint fele tájékozódik promóciós ajánlatokról. Tízből négyen pedig termékekről informálódnak a neten.

Minden évben felméri a Nielsen a vásárlási szokások jellemzőit. Többek között a felkeresett boltok számát, a nagybevásárlások gyakoriságát, a fogyasztók ártudatosságát, érzékenységüket a promóciókra, a kiskereskedelmi vállalatok weboldalának használatát vagy a kereskedelmi márkás termékek megítélését.

Nem csak általános képet ad a magyar fogyasztókról a „Shopper Trends” című kutatás. Az egyes üzletláncok vásárlóinak szociodemográfiai jellemzői mellett feltárja elvárásaikat is, valamint azt, hogy mennyire elégedettek az általuk ismert boltokkal.

Például aki azt gondolná, hogy a diszkontok vásárlói eléggé hasonlítanak egymásra, meglepődne az eredményeken. Ugyanis a három magyarországi diszkontlánc vásárlói erősen különböznek. Egyikben dupla annyi a férfiak aránya, mint a másik kettőben. Két lánc vásárlói közt a 35 évesek és idősebbek jobban dominálnak, míg a harmadikban kimagaslik a 25–49 évesek aránya.

Jövedelem szempontjából szintén eltérnek az egyes diszkontláncok vevőkörei. Közös nevezőjük, hogy a legnagyobb csoportot mindegyikben a közepes jövedelműek alkotják.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink