Változás előtt az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás

Szerző: STA Dátum: 2022. 10. 18. 09:42

Nyilvános konzultációs kérdőívvel kutatja az EU az emberek és a vállalkozások, egyéb szakmai szereplők véleményét az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás felülvizsgálatához. A kérdések a konzultációs weboldalon, az EU összes hivatalos nyelvén – így magyarul is – 14 hétig, 2023. január 11. szerdáig érhetőek el. A minél nagyobb számú kitöltéssel hatékonyabb képet kaphatunk a hazai érdekekről, véleményekről, fogyasztási szokásokról, mely a későbbiekben számottevő segítséget jelent a szakterületi érdekek képviselete során.

(Fotó: Pixabay)

A kérdőív – az alapján, hogy milyen minőségben töltjük azt ki – kétféle kérdéscsoportot tartalmaz. Az egyikben a fogyasztók véleményét várják, akik napi szinten  előre csomagolt élelmiszert fogyasztanak, valamint használnak olyan konyhai eszközöket (például evőeszközöket, serpenyőket, élelmiszer-tároló edényeket, stb.) melyek élelmiszerekkel érintkezésbe kerülhetnek. A fogyasztóként történő kitöltéshez – mely nagyjából 10 percet vesz igénybe – a kérdőív elején „A következő minőségemben töltöm ki” kérdésnél az „Uniós polgárként” opciót kell választani.

Lényeges, hogy a felhasználói körnek szóló kérdések gyakorlati szempontúak, megválaszolásukhoz nincs szükség az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok vagy a vonatkozó jogszabályok ismeretére.

A kérdőív másik típusa vállalkozásoknak (például gyártók, importőrök, forgalmazók), fogyasztói szervezeteknek, tudományos intézményeknek, valamint a témakörre vonatkozó szabályok betartatásában és érvényesítésében részt vevő intézményeknek szól. Esetükben a kitöltéshez alapjaiban ismerni kell az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos jelenlegi szabályozást.

A kérdőív 2023. január 11-ig az alábbi linkről indítva érhető el:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FCMsurvey22?surveylanguage=hu#page1

Fontos, hogy a felmérésben minél nagyobb arányban képviseljék magukat a magyar érintettek

A nagyszámú kitöltéssel ugyanis hatékonyabb képet kaphatunk a hazai érdekekről, véleményekről, fogyasztási szokásokról, mely a későbbiekben számottevő segítséget jelent a szakterületi érdekek képviselete során. A kérdőívvel kapcsolatban további tájékoztatás vagy segítség az fcmhu@nebih.gov.hu e-mail címen kérhető.

Az alábbi weboldalon nyomon követhetőek az eddigi vélemények és a Bizottsági munka ütemterve:
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12497-Az-elelmiszerekkel-erintkezesbe-kerulo-anyagokra-vonatkozo-unios-szabalyok-felulvizsgalata_hu

Nébih

Kapcsolódó cikkeink