Úttörő innováció a sajtkészítésben: a NewMoo növényi alapú kazeint fejleszt
A NewMoo Ltd., egy izraeli élelmiszer-technológiai start-up vállalkozás, újraértelmezi a sajtkészítési folyamatokat állatjóléti szempontok figyelembevételével. A vállalat a növényi molekuláris gazdálkodás (PMF) módszereivel állítja elő a sajtkészítéshez nélkülözhetetlen kazeinfehérjéket, melyek a tejfehérjék mintegy 80%-át alkotják. Ezáltal lehetővé válik, hogy a sajtkészítők költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon állíthassanak elő valódi sajtélményt nyújtó termékeket.

Különleges fejlesztések történtek (a kép illusztráció)
A hagyományos sajtanalógok gyakran nem tudnak a valódi sajthoz hasonló élményt nyújtani, mivel nem tartalmazzák a kazeineket, amelyek létfontosságúak a sajt jellegzetes érzékszervi tulajdonságainak megteremtésében. A NewMoo tudósai azonban egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kazein kinyerését bizonyos növényi magvakból, amelyek bőségesen termeszthetők hagyományos mezőgazdasági módszerekkel.
A cég technológiája és innovációja a Weizmann Tudományos Intézet kutatásaira épül. Az új megközelítés révén egyetlen növényen belül is előállítható több különböző kazeinfehérje, amelyeket aztán természetes, hormon-, laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagként dolgoznak fel. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a NewMoo által kifejlesztett sajtok megőrizzék a tej alapú sajtok összes előnyös tulajdonságát.
Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója szerint a növényi alapú kazein forradalmasíthatja a tejipart, mivel az új fejlesztések lehetővé teszik a hagyományos tejtermékek, mint például a sajt, állatmentes és fenntartható módon történő előállítását. Az új technológia segítségével a növényi kazein zökkenőmentesen integrálható a meglévő tejfeldolgozó üzemek gyártási folyamataiba, anélkül, hogy szükség lenne különösebb berendezések beszerzésére vagy meglévők átalakítására.
A NewMoo kezdeményezése nemcsak az élelmiszeriparban kínál új lehetőségeket, hanem hozzájárul a globális fenntarthatósági törekvésekhez is, hiszen a növényi alapú termékek előállítása kevésbé terheli a környezetet, és csökkenti az állattenyésztésből származó környezeti lábnyomot. A vállalat innovációja így nem csak a fogyasztók, hanem a bolygónk jövője szempontjából is ígéretes előrelépést jelent.
Kapcsolódó cikkeink
Budapest ad otthont Európa legjelentősebb innovációs rendezvényének
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >5. Foodconf: Ahol a résztvevők ráharapnak az élelmiszer-innovációk ízére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A magyar diákok megcsinálták: a Samsung nemzetközi kihívásának győztesei között a csapat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb forgalmi adó a SZÉP-kártya tranzakciós díja a kiskereskedelemben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >AM: Magyarország nem kér a műhúsból
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >MA-HAL: stabil kínálat és árak várhatók a karácsonyi halpiacon – a tógazdaságok szerepe egyre fontosabb a vízgazdálkodásban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

