Úttörő innováció a sajtkészítésben: a NewMoo növényi alapú kazeint fejleszt
A NewMoo Ltd., egy izraeli élelmiszer-technológiai start-up vállalkozás, újraértelmezi a sajtkészítési folyamatokat állatjóléti szempontok figyelembevételével. A vállalat a növényi molekuláris gazdálkodás (PMF) módszereivel állítja elő a sajtkészítéshez nélkülözhetetlen kazeinfehérjéket, melyek a tejfehérjék mintegy 80%-át alkotják. Ezáltal lehetővé válik, hogy a sajtkészítők költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon állíthassanak elő valódi sajtélményt nyújtó termékeket.
A hagyományos sajtanalógok gyakran nem tudnak a valódi sajthoz hasonló élményt nyújtani, mivel nem tartalmazzák a kazeineket, amelyek létfontosságúak a sajt jellegzetes érzékszervi tulajdonságainak megteremtésében. A NewMoo tudósai azonban egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kazein kinyerését bizonyos növényi magvakból, amelyek bőségesen termeszthetők hagyományos mezőgazdasági módszerekkel.
A cég technológiája és innovációja a Weizmann Tudományos Intézet kutatásaira épül. Az új megközelítés révén egyetlen növényen belül is előállítható több különböző kazeinfehérje, amelyeket aztán természetes, hormon-, laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagként dolgoznak fel. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a NewMoo által kifejlesztett sajtok megőrizzék a tej alapú sajtok összes előnyös tulajdonságát.
Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója szerint a növényi alapú kazein forradalmasíthatja a tejipart, mivel az új fejlesztések lehetővé teszik a hagyományos tejtermékek, mint például a sajt, állatmentes és fenntartható módon történő előállítását. Az új technológia segítségével a növényi kazein zökkenőmentesen integrálható a meglévő tejfeldolgozó üzemek gyártási folyamataiba, anélkül, hogy szükség lenne különösebb berendezések beszerzésére vagy meglévők átalakítására.
A NewMoo kezdeményezése nemcsak az élelmiszeriparban kínál új lehetőségeket, hanem hozzájárul a globális fenntarthatósági törekvésekhez is, hiszen a növényi alapú termékek előállítása kevésbé terheli a környezetet, és csökkenti az állattenyésztésből származó környezeti lábnyomot. A vállalat innovációja így nem csak a fogyasztók, hanem a bolygónk jövője szempontjából is ígéretes előrelépést jelent.
Kapcsolódó cikkeink
Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Bekuckózós élmény a novemberi hűvös napokra!
Megérkezett a limitált kiadású Mizo narancsos-csoki ízű tejital! Nincs is melengetőbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >