Úttörő innováció a sajtkészítésben: a NewMoo növényi alapú kazeint fejleszt
A NewMoo Ltd., egy izraeli élelmiszer-technológiai start-up vállalkozás, újraértelmezi a sajtkészítési folyamatokat állatjóléti szempontok figyelembevételével. A vállalat a növényi molekuláris gazdálkodás (PMF) módszereivel állítja elő a sajtkészítéshez nélkülözhetetlen kazeinfehérjéket, melyek a tejfehérjék mintegy 80%-át alkotják. Ezáltal lehetővé válik, hogy a sajtkészítők költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon állíthassanak elő valódi sajtélményt nyújtó termékeket.

Különleges fejlesztések történtek (a kép illusztráció)
A hagyományos sajtanalógok gyakran nem tudnak a valódi sajthoz hasonló élményt nyújtani, mivel nem tartalmazzák a kazeineket, amelyek létfontosságúak a sajt jellegzetes érzékszervi tulajdonságainak megteremtésében. A NewMoo tudósai azonban egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kazein kinyerését bizonyos növényi magvakból, amelyek bőségesen termeszthetők hagyományos mezőgazdasági módszerekkel.
A cég technológiája és innovációja a Weizmann Tudományos Intézet kutatásaira épül. Az új megközelítés révén egyetlen növényen belül is előállítható több különböző kazeinfehérje, amelyeket aztán természetes, hormon-, laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagként dolgoznak fel. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a NewMoo által kifejlesztett sajtok megőrizzék a tej alapú sajtok összes előnyös tulajdonságát.
Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója szerint a növényi alapú kazein forradalmasíthatja a tejipart, mivel az új fejlesztések lehetővé teszik a hagyományos tejtermékek, mint például a sajt, állatmentes és fenntartható módon történő előállítását. Az új technológia segítségével a növényi kazein zökkenőmentesen integrálható a meglévő tejfeldolgozó üzemek gyártási folyamataiba, anélkül, hogy szükség lenne különösebb berendezések beszerzésére vagy meglévők átalakítására.
A NewMoo kezdeményezése nemcsak az élelmiszeriparban kínál új lehetőségeket, hanem hozzájárul a globális fenntarthatósági törekvésekhez is, hiszen a növényi alapú termékek előállítása kevésbé terheli a környezetet, és csökkenti az állattenyésztésből származó környezeti lábnyomot. A vállalat innovációja így nem csak a fogyasztók, hanem a bolygónk jövője szempontjából is ígéretes előrelépést jelent.
Kapcsolódó cikkeink
A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >A családi vállalatok soha nem látott mértékben fektetnek hangsúlyt az innovációra
Az innováció vezető szerepet kap a családi vállalkozások életében a…
Tovább olvasom >Szavazz a kedvenc Menteshelyedre, garantált kedvezményekért!
A menteshelyek.hu a paleo, vegán, cukormentes, regenor, tejfehérjementes, laktózmentes, szénhidrát-csökkentett és gluténmentes…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Megállíthatatlanul drágul a kenyér – és vele együtt minden a pékségből
A kenyér a magyar családok asztalának alapdarabja, mégis egyre kevesebben…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >