Utasrekordot döntött a Budapest Airport

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 15. 11:50

Idén augusztus végéig összesen 5,9 millió utas fordult meg a budapesti repülőtér termináljain, ebből 2.736.412 a nyári hónapokban,  bő 4 ezerrel több, mint az eddigi legmagasabb szám, amit még a válság előtti évben, 2007-ben sikerült elérni – közölte a Budapest Airport az MTI-vel.

Az idei év eddig eltelt időszakának a teljes forgalma is példa nélküli a repülőtér történetében: mintegy félmillióval múlja fölül a tavalyi utas-számot, 2007. első nyolc hónapjánál pedig több mint 130 ezerrel több.

Az éves forgalomnövekedés 2010-hez képest 9 százalékos, a tavalyi izlandi vulkánkitörés miatti forgalomkiesést beszámítva (akkor becslések szerint mintegy 140 ezer utas esett ki négy nap alatt csak Budapesten) még mindig meggyőző, 6,3 százalékos az emelkedés az év első nyolc hónapjában. Az augusztusi forgalomnövekedésre a jelek szerint azért hatással volt a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható bizonytalanság és a forint gyengesége a svájci frankhoz és az euróhoz képest: az év eleji gyors ütemű növekedés némileg mérséklődött. Ennek ellenére továbbra is minden esély megvan arra, hogy az idei utasforgalom meghaladja az eddigi rekordévet.

A célállomások versenyét továbbra is toronymagasan London vezeti, három repülőterének (Heathrow, Luton, Gatwick) köszönhetően. A budapesti utasok több mint tíz százaléka indul vagy érkezik a brit fővárosba. A második és harmadik legkedveltebb város – szinte fej-fej mellett – Párizs és Frankfurt, azokat követi negyedikként Amszterdam. A holland főváros óriásit lépett előre egy év alatt a rangsorban, idén már másfélszer annyian utaztak oda, mint tavaly ugyanebben az időszakban, köszönhetően a tavaly ősszel újraindított KLM járatoknak és a schipoli repülőtér kínálta átszállásoknak – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink