Uniós védelmet kapott a gönci kajszibarack

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 25. 12:25

Védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette az Európai Unió a gönci kajszibarackot – jelentette be az Európai Bizottság kedden Brüsszelben.

A különleges magyar gyümölcs ezzel egy szűk körű – mintegy ezer élelmiszert magában foglaló – termékcsoportba kerül, a tagországok uniós védelmet élvező más hagyományos árucikkei közé. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.


Ódor Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji térségének fideszes országgyűlési képviselője örül, hogy ez a termék is bekerült ebbe az előkelő csoportba. A gönci barack régóta jellemzi a térséget, elsősorban az ebből készült pálinka, de a lekvár is, a térségben élők közül nagyon sokan foglalkoznak termelésével. Ez a mostani elismerés vélhetően azt is jelentheti, még a gönci barack még elismertebb lesz az unióban, a régióban – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Pecsenye Barna, a gönci mezőgazdasági szolgáltató szövetkezet elnöke úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a brüsszeli döntés előnnyel jár számukra. Göncön és térségében mintegy 200 hektáron termelnek kajszibarackot a gazdák, optimális esetben hektáronként 70-80 mázsát szednek le a fákról, a termés többsége konzervgyárakba, illetve piacra kerül, a többiből pálinka készül – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink