Magazin: Újrakezdők

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 22. 05:58

A májusi újranyitás utáni első tapasztalataikról, problémáikról az ipartestület néhány tagját kérdeztük.

MVI logo

Földvári Gábor, Vadrózsa Étterem (Bp.)

Újranyitáskor a korábbi működéséhez képest semmit nem változtattunk, minden maradt a régiben. A megkövetelt biztonsági intézkedések szerintem következetlenek, és hogy milyen kötelezettségeket írtak elő vendégek vegzálására, az felháborító!

A legnagyobb probléma szerintem az egyre súlyosbodó szakemberhiány, de az is, hogy az állam teljes szenvtelenségét tapasztaljuk, az újranyitási hitelt sem folyósították.

Radvánszky Attila, Haxen-Király 100 Gastro Corner (Bp.)

A legnagyobb problémánk jelenleg a vendéghiány. Sajnos egyáltalán nem tapasztaltunk változást a részleges nyitás után, mivel a vendégek a teraszos helyeket keresik.

A belső helyiségekben a vendégfogadást akadályozza, hogy azok a társaságok, amelyek jönnének, nem tudnak foglalni, mert valakinek biztosan nincs oltási igazolványa.

A védettségi igazolvány felmutatása zökkenőmentes, és munkatársaink 80% százaléka is rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Budapest tágabb belvárosát külön kellene kezelni a támogatások tekintetében. Míg a vidéki és külvárosi éttermek az általános nyitást követően csak minimális forgalomcsökkenéssel számolnak, addig a belvároshoz közelebbi helyek a 2019-es forgalom 20%-a körül teljesítenek! Mindezek ellenére a fejlesztési támogatásból a fővárosi éttermek a pályázatokból minden esetben ki vannak zárva, például a 2021. 05. 10-én megjelent GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázatból is.

Selmeci Rudolf, VakVarjú Éttermek (Bp.)

Az étteremlánc koncepciója nem változott a korábbiakhoz képest. A jó idő beköszöntével a vendégeink egy része visszatért az éttermeinkbe. Az árakat nem emeltük, a májusi nyitáskor új étlappal vártuk a vendégeket. A biztonsági intézkedéseket szigorúan betartjuk, ebben már a tavaly nyári lazítás miatt is nagy gyakorlatunk van. Nyitás előtt alapos fertőtlenítést végeztünk. A törvény bár nem kötelez bennünket, de az asztalokat szellősebben helyeztük el, több helyen is fertőtlenítőpontokat, tájékoztató táblákat helyeztünk el.

Látható, hogy a vendégek hatalmas örömmel térnek be a teraszos helyeinkre. A zárt térben viszont még saját várakozásainkat is alulteljesítette a látogatottság. A foglalásokkor derül ki, hogy az asztaltársaságok tagjai közül nem mindenki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, és ezért nem ülhetnek le beltérben. A belterek korlátozott használhatósága miatt rossz idő esetén a terasszal rendelkező helyeinken is katasztrofális a visszaesés. A 10 fősnél nagyobb asztaltársaságok tiltása komoly akadályt jelent a vendéglátósoknak.

A vendégek fegyelmezettek, és üdvözlik a biztonsági intézkedéseket, de nem mindig konfliktusmentes a folyamat. A belvárosi terasz nélküli üzletek forgalmát a külföldiek megjelenése segítheti majd, de összességében érezhető, hogy lassú – éveken keresztül várható – az ágazat regenerálódása.

Takács Tibor, Csillag Étterem (Barcs)

Éttermünk gazdasági körülményei megváltoztak. Pincéreink konyhai munkát végeztek, senkit nem küldtünk el, szerencsére az 50%-os bértámogatást megkaptuk. A zárva tartás alatt jelentősen megemelkedett az elviteles és kiszállításos menü rendelés.

Kedvezményes árakkal szeretnénk visszacsábítani középkorosztálybeli vendégeinket. A nyár elejére mintegy 8–12%-os áremeléssel számolunk. Amennyiben visszaállítják a nem helyben fogyasztott ételek kedvezményes 5%-os áfáját 27%-ra, a mostani alapanyagárak mellett nem tartható a bruttó eladási ár.

A védettségi igazolás ellenőrzése zárt térben plusz időt igényel, illetve nyomon kell követni a kártyával nem rendelkezők fedett részen való tartózkodását, mozgását. A szabályok sem teljesen egyértelműek. Az is probléma, mi a teendő fedetlen teraszok esetében, ha jön egy zápor vagy hirtelen szélvihar. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendég nem zárt térben rendel, kiszolgáljuk – létre jön a „szerződés” – aztán mit kezdünk velük? Joga van elfogyasztani az általa megrendelt termékeket, de hol és hol, hogyan?

A munkanélkülivé válók, megtartott munkavállalók, vállalkozások megfelelő mértékű kormánytámogatása nélkül nem tudunk talpon maradni. Csak remélni tudom, hogy nem lesz negyedik hullám! //

Kapcsolódó cikkeink