Újraindítás
Az ipartestület nyár elején elküldte a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a szakma újraindításához kapcsolódó javaslatcsomagját, majd július végén, a szezon alakulásához igazodva, annak aktualizált változatát is – az alábbiakban ezt foglaljuk röviden össze.
• A vendéglátóhelyek újranyitásával párhuzamosan ismét égető problémává vált a megfelelő számú és képzettségű munkaerő biztosítása. A problémára részben megoldást jelenthet a külföldi (harmadik országból érkező) munkavállalók foglalkoztatása, amit nagyban segítene a kapcsolódó regisztráció egyszerűsítése.
• A rendezvényi vendéglátás szempontjából fontos lenne, hogy a lakodalomhoz hasonló szabályok vonatkozzanak az üzleti rendezvényekre is, azaz zárt térben (akár elkülönített formában) korlátozás nélkül lehessen az üzleti rendezvényeken is részt venni.
• A vendéglátó-vállalkozások az alkalmi rendezvényen való részvételt legalább 8 nappal a rendezvény kezdete előtt kötelesek bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási hivatalnak, azonban a kisebb rendezvények esetén az időben történő bejelentés nehézségekbe ütközik. Erre tekintettel javasoljuk, hogy csak 1000 fő feletti kiszolgált vendégszám esetén legyen szükséges bejelentést tenni, és a bejelentési kötelezettséget 3 munkanappal előtte, elektronikusan is meg lehessen tenni.
• A pályázatok jelentős részénél a vendéglátóipari tevékenység önállóan nem támogatható annak ellenére, hogy ennek az ágazatnak az eszköz- és munkaerő-igényességből fakadóan nagy beruházásigénye van. Fontos lenne, ha a jelenlegi (2021–2027-es) uniós költségvetési ciklusban bővülne a vendéglátó-vállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségek köre regionális és országos szinten egyaránt. //
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését…
Tovább olvasom >Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúrák
Polyák Norbertet, a Hotel Ózon igazgatóját, aki társadalmi munkában az MVI alelnöke…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >