Újraindítás
Az ipartestület nyár elején elküldte a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a szakma újraindításához kapcsolódó javaslatcsomagját, majd július végén, a szezon alakulásához igazodva, annak aktualizált változatát is – az alábbiakban ezt foglaljuk röviden össze.
• A vendéglátóhelyek újranyitásával párhuzamosan ismét égető problémává vált a megfelelő számú és képzettségű munkaerő biztosítása. A problémára részben megoldást jelenthet a külföldi (harmadik országból érkező) munkavállalók foglalkoztatása, amit nagyban segítene a kapcsolódó regisztráció egyszerűsítése.
• A rendezvényi vendéglátás szempontjából fontos lenne, hogy a lakodalomhoz hasonló szabályok vonatkozzanak az üzleti rendezvényekre is, azaz zárt térben (akár elkülönített formában) korlátozás nélkül lehessen az üzleti rendezvényeken is részt venni.
• A vendéglátó-vállalkozások az alkalmi rendezvényen való részvételt legalább 8 nappal a rendezvény kezdete előtt kötelesek bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási hivatalnak, azonban a kisebb rendezvények esetén az időben történő bejelentés nehézségekbe ütközik. Erre tekintettel javasoljuk, hogy csak 1000 fő feletti kiszolgált vendégszám esetén legyen szükséges bejelentést tenni, és a bejelentési kötelezettséget 3 munkanappal előtte, elektronikusan is meg lehessen tenni.
• A pályázatok jelentős részénél a vendéglátóipari tevékenység önállóan nem támogatható annak ellenére, hogy ennek az ágazatnak az eszköz- és munkaerő-igényességből fakadóan nagy beruházásigénye van. Fontos lenne, ha a jelenlegi (2021–2027-es) uniós költségvetési ciklusban bővülne a vendéglátó-vállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségek köre regionális és országos szinten egyaránt. //
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >Európai Turizmus Fórum
Az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének diplomáciai eseményei között zajlott…
Tovább olvasom >Az év jó híre – A nap képe
Jó hír, legalábbis minden, a vendéglátásban közvetve vagy közvetve érintett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >Ki vagy, ha mogyorót ennél? – A nap videója
Akár a Snickers őse is lehetne az ázsiai mogyorós édesség,…
Tovább olvasom >