Újra tüntettek Brüsszelben a tejtermelők

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 02. 11:20

Újra demonstráltak az uniós tejtermelők az Európai Bizottság (EB) brüsszeli központja előtt – írja az agrarszektor.hu. A gazdák lépéseket szorgalmaznak annak érdekében, hogy igazságosabban részesedhessenek a termékpályán képződő profitból, amelyet most szerintük nagyrészt a tejipar tesz zsebre. A termelők attól is tartanak, hogy az utóbbi időszak hirtelen fellendülése után ismét összeomlanak az uniós tejárak, ezért termelésszabályozó beavatkozásokat is sürgetnek.

Ismét tüntetett Brüsszelben az uniós állattartók érdekeit képviselő Európai Tejtanács (EMB). A szervezet az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt azt szorgalmazta, hogy az EB a tejszektorban tegyen újabb jövedelemstabilizáló intézkedéseket.

A gazdák most attól tartanak, hogy megismétlődik a felvásárlási árak durva csökkenését eredményező közelmúltbeli tejpiaci válság. Szerintük ugyanis a jelenlegi magasabb árak élénkítik a termelést, és ez a növekvő (túl)kínálat miatt előbb-utóbb ismét árösszeomláshoz vezet. Ezért a tejtermelők csütörtöki demonstrációjukon azt szorgalmazzák, hogy a bizottság vázoljon fel olyan intézkedéseket, amelyek kordában tartják az uniós tejtermelést.

Az EMB a tejfeldolgozókat is hibáztatja, mivel a szervezet szerint „abszurd mértékű” profitra tesznek szert, amelyet a termelési lánccal – így a tejtermelőkkel – nem osztanak meg. A feldolgozók a gazdákat a világpiaci árak alapján fizetik, és nem veszik figyelembe a minőséget, illetve az uniós tejszektor többletköltségeit sem – érvel a szervezet.

Mint ismert, az EB 2016 augusztusában már megszavazott egy 150 millió eurós pénzcsomagot a gazdálkodóknak, hogy mérsékeljék a termelést. Akkor ez csökkentette a piacra jutó tej mennyiségét és növelte az árakat. Így hat hónap alatt 44 ezer piaci szereplőnél 852 ezer tonna tejet vontak ki a piacról.

A bizottság szóvivője szerint az EU átlagos tejára most 34 százalékkal magasabb, mint 2016 augusztusában volt, és közel 10 százalékkal nagyobb az elmúlt öt év átlagánál. A gazdálkodók azonban azt állítják, hogy a közelmúltban elért nyereség messze nem kompenzálja az előző évek veszteségeit, és a helyzet rosszabbodna, ha az árak újra esnének.

Nincs minden rendben az uniós piacon, ha egy liter tej ára kisebb, mint egy liter vízé – fogalmazott a közelmúltban Jean-Claude Juncker bizottság elnök. Az EB szerint azonban a nemrég megszüntetett kvótarendszerhez térnének vissza, ha újra hosszú távon szabályoznák és befolyásolnák a tejtermelést. A bizottság az élelmiszerlánc-működés javításáról most nyilvános online konzultációt folytat, amely november 17-ig tart. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink