Magazin: Újra szárnyal az energiaital-piac

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 12. 07:50

Az energiaital funkcionális ital, amely jól illeszkedik napjaink pörgő és felgyorsult életviteléhez, egyre több ember számára jelent alternatívát a kávéval szemben vagy amellett. A hazai gyártók 2016-ban a piac további bővülésére számítanak.

energiaital

Az elmúlt évben a száz százalékban magyar HELL márka a szektor átlagánál jóval nagyobb mértékben erősítette a több éve stabilan őrzött piacvezető pozícióját. Az energiaital-gyártók között egyedülálló saját gyártási képességgel rendelkező HELL szikszói üzemében, Európa legmodernebb gyártósora naponta 1 millió doboz kapacitással működik, amit a cég robbanásszerűen növekedő exportpiaca miatt idén újabb gépsorral kell bővíteni.

– A jelentős hazai növekedés mellett már tavaly is az exportországokra koncentrált cégünk, ugyanis már több mint 40 országban vagyunk jelen, és ebből számos helyen – Magyarországhoz hasonlóan – piacvezetőként. A HELL esetében, mivel hazánkban minden 3. eladott energiaital valamilyen HELL termék, elvárás, hogy az új országokban is az első 3 évben megszerezzük a piacvezető helyet – tudjuk meg Jenei Tamástól, a HELL belföldi kereskedelmi igazgatójától.

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. által forgalmazott márkák, a Burn és a Monster is nagyon jól teljesített, mindkét márka esetében a 2015-ben értékesített volumen a valaha volt legnagyobb szintet érte el.

– 2013-ban 50 millió doboz energiaitalt gyártottunk, folyamatos növekedéssel azóta ezt már meg is dupláztuk, és 100 milliós nagyságrendről számolhatunk be – mondja Horváth Adrienn, a WATT márkát gyártó BUSZESZ Zrt. marketingmenedzsere. – Büszkeséggel tölti el a 100%-ig magyar tulajdonosi kört és menedzsmentet, hogy ezen a mennyiségen belül az exportforgalom is megduplázódott az elmúlt pár évben, és már több nemzetközi lánc nemzetközi beszállítójává, illetve stratégiai partnerévé váltunk. Időről időre megjelennek újabb és újabb szereplők a piacon, de jelentős hatást nem tudnak elérni.

– Az értékesítési pontok láthatóan nehezen adnak esélyt az új termékeknek, inkább az ismert márkákat támogatják, mellyel az energiaital-piac egysíkúvá, unalmassá vált – fejti ki véleményét Debreczeni Attila, a RISE Beverage & Food Kft. kereskedelmi vezetője.

A kisboltokban fogy a legtöbb

A Coca-Colánál úgy látják, az energiaitalok értékesítésében továbbra is a kisboltok játszanak kiemelt szerepet, hiszen kis kiszerelésű és azonnali fogyasztásra szánt termékekről van szó.

– A vasárnapi nyitva tartás szabályainak 2015-ös változása tovább erősítette ezt a vezető szerepet, hiszen a kisebb boltok a hét minden napján nyitva lehetnek, szemben a nagy alapterületű üzletekkel. Ezenkívül a 2014-ben újonnan létrejött nemzeti dohányboltok súlya 2015-ben tovább erősödött – hangsúlyozza Bányi Katalin, a Burn és a Monster márkákat forgalmazó Coca-Cola HBC Magyarország Kft. trade-marketing igazgatója.

Horváth Adrienn elmondása szerint a BUSZESZ disztribúciós munkáját nemcsak a külföldi piacok felé bővítette, illetve a nemzetközi és magyar hálózatoknál erősítette, hanem hangsúlyt fektetett és fektet a kisebb független üzletekre és a nemzeti dohányboltokra is, amelyek ellátására saját, direkt értékesítési csoportot állított fel.

A dobozos a legnépszerűbb

A fogyasztók körében továbbra is töretlen a 0,25 literes alumíniumdobozos kiszerelés sikere, ami egyrészt a tudatos fogyasztás egyik eredménye, ugyanakkor nem elhanyagolható a dobozforma vonzósága sem. Mindemellett az árérzékenységnek köszönhetően populárisnak mondhatóak a nagyobb, PET-palackos termékek is.

– A termékek kiszerelésében, méretében látható némi próbálkozás, színesítés, de alapvetően az eladások nem igazolják vissza a kiszerelések változatosságának szükségességét – osztja meg tapasztalatát Debreczeni Attila.

A termékkategória fogyasztói szívesen próbálnak ki új ízeket és limitált kiadású termékeket, főként, ha ezek az energiaitaloktól elvárt hatás mellett további pluszfunkciókkal is rendelkeznek.

– Bár rengeteg ízesített termék jelent meg, amelyeknek egyre jelentősebb a piacrészük, még mindig az alap tutti-frutti íz a legnépszerűbb – állapítja meg Jakab Zoltán, a Red Bull Hungária Kft. kiskereskedelmi vezetője.

A HELL – a megszokott legmagasabb minőség és az energiaitaloktól elvárt hatást biztosító koffeintartalom mellett – tavaly is extra újdonsággal rukkolt elő, amivel további – korábban nem energiaital-fogyasztó – célcsoportot ért el.

– 2015 januárjában vezettük be a piacon maximális újdonságnak számító multivitaminos, majd év végén a szokásos limitált szériás Ice Cool termékcsoport esetében a további vitaminokat is tartalmazó (C- és D-vitaminokkal dúsított) energiaitalait. A szokásos téli limitált szériás termékeink, a HELL Ice Coolok C- és D-vitaminból fedezik az ajánlott napi mennyiséget. Korábban a cukormentes termékek terén, melyekre általában kisebb fókusz esik, szintén nem találkozhattak a fogyasztók olyan innovációval, amit a HELL ZERO Strawberry jelentett a piacon. Ezzel sikerült a női és egészségtudatosabb célcsoport felé is nyitnunk, ami a ma divatos fogyasztói trendeknek felel meg – avat be Jenei Tamás. – Termékeink szavatosságát ún. pasztőr eljárással őrizzük meg, így egyetlen termékünk sem tartalmaz tartósítószert! Úgy gondolom, ez hiteles üzenet minden igazán egészségtudatos ember számára.

A magyar vásárlók másképpen fogyasztják az energiaitalokat a környező országok vásárlóihoz képest, nálunk sokkal inkább üdítőital funkciót tölt be, vélik a RISE-nál.

– Talán ezzel lehet összefüggésben az is, hogy a magyar fogyasztói körből csak egy kisebb réteg számára fontos a koffeintartalom mértéke, míg a többség számára inkább az íz és a termékhez kapcsolható márkaértékek fontosak – hangsúlyozza Debreczeni Attila.

A jó minőség nem lehet luxus

A fogyasztók túlnyomó többsége fiatal korosztályból való, ezért különösen fontos, hogy a gyártók pozitív, építő üzeneteket továbbítsanak számukra.

– Valljuk, hogy a jó minőség, különösen az élelmiszer-kategóriában nem szabad, hogy „luxus” legyen, illetve azt is, hogy az olcsó nem egyenlő a gyenge minőséggel, továbbá a cukor- és/vagy koffeintartalmú termékeink tudatos és körültekintő fogyasztással nem károsítják a szervezetet – mondja Horváth Adrienn.

A BUSZESZ Zrt. mint az első magyarországi energiaital-gyártó vállalat az országban elsőként, már 2008-ban piacra dobta WATT Natura néven a természetes növényi összetevőkre épült energetizáló italát. Az akkori, elsőként használt növényi mixet használják jelenleg is termékeikben.

Összehangolt aktivitások

A Coca-Cola két energiaitala, a Burn és a Monster több tekintetben is újdonságokkal készül 2016-ban Magyarországon.

Mindkét márka „lifestyle brand”, vagyis egy meghatározott életstílust közvetítenek és képviselnek a fogyasztók felé.

– A legalkalmasabb eszköz a márkaépítésre a közösségi marketing, továbbá fontosak az olyan események, rendezvények vagy sportolók támogatása is, amik/akik hitelesen képviselik a márkákat – avat be Bányi Katalin.
A vállalat a trade-marketing területén arra törekszik, hogy a bolti szinten megjelenő aktivitásaik, promócióik összhangban legyenek a közösségi média és egyéb márkaaktivitásaikkal.

– Újdonság a márkáink életében, hogy személyre szabott és exkluzív aktivitásokat valósítunk meg a hálózatokkal közös együttműködésben, ami egyrészt hatékonyabb márkaépítést eredményez, másrészt a hálózatnak is extra hozzáadott értéket hordoz .

Újdonságok a jubileumra

A HELL ebben az évben kerek évfordulót ünnepel. Így, ahogyan már megszokhatták, valami olyannal jön ismét, amivel még soha senki.

– Az a célunk, hogy a HELL a megbízhatóság és a minőség szinonimája legyen a fogyasztók számára – vallja Jenei Tamás.

A HELL 360 fokos kommunikációban gondolkodik, a klasszikus felületek mellett egyre inkább kihasználják az újabb marketinglehetőségeket, amelyek segítségével hatékonyabban érhetik el a fogyasztókat, illetve egyéb olyan aktivitásokat is szerveznek, amelyekkel közel tudják vinni a terméket a fogyasztóhoz.

A HELL-nél a televíziós és az online megjelenések mellett a klasszikus print felületekre is hangsúlyt fektetnek. Emellett azt tapasztalják, hogy a közösségi média is fontos csatorna, hiszen célcsoportjuk egyre több időt tölt ezeken az oldalakon. A sikeres sales- és marketingstratégiának köszönhetően több éve nyeri el a HELL márka a Superbrands és Magyarbrands díjakat.

Trendi életérzés

A BUSZESZ tapasztalatai, kutatásai szerint a vásárlót egyre inkább befolyásoló trendek az egészségtudatosság, a természetesség és a súlykontroll.

– A célcsoport folyamatos igénye a „valami újra és egyedire” a hajtómotorja a folyamatosan bővülő és megújuló termékpalettánk fejlesztésének – avat be Horváth Adrienn.

A BUSZESZ Zrt. idén a cukormentes italokat keresőknek is szeretne kedvezni, hogy ne csak a megszokott tutti-frutti ízben élvezhessék az energiaitalokat. Emellett a standard, teljes energiaértékű termékvonalat is fejlesztik, egy teljesen egyedi ízpárosítással és doboz-designnal lepik meg a fogyasztókat: kora tavasszal már elérhető lesz a WATT görögdinnye-egres energiaitaluk.

– Bízunk benne, hogy az Év Terméke díjas alma-körte a tavaly bevezetett és az első pillanattól kezdve hatalmas forgalmi számokat produkáló fehéreper-guava ízvilágok után szintén hamar kedvenc lesz – teszi hozzá a marketingmanager.

Az elmúlt években a WATT márka dobogós helyét sikerült megtartani és megerősíteni a hazai piacon, amit a jól átgondolt és megtervezett kereskedelmi és marketingstratégiának köszönhetnek. Továbbra is hangsúlyos pontja a marketing mixnek a fiatalok számára is elérhető ár, amiért ráadásul egy „trendi” életérzést is kapnak.

– Fontos, hogy a WATT-ot a fiataloknak pozicionáltuk, nekik üzenünk, az általuk használt és elfogadott kommunikációs csatornákon, nekik tesszük elérhetővé a terméket nemcsak az árponttal, hanem az ő életüknek adunk egy pluszértéket, amivel könnyen tudnak azonosulni – tudjuk meg Horváth Adrienntől.

A BUSZESZ Zrt. marketingének és termékfejlesztéseinek hatékonyságát bizonyítja az, hogy a WATT alma-körtéje 2015-ben Év Terméke Díjat, míg a márkacsalád Superbrands díjat nyert. Mindezek birtokában egyértelmű, hogy a vállalat az eddig sikeresen működtetett eszközeit használja 2016-ban is, új ötletekkel fűszerezve.

Testreszabott akciók

A Red Bull idén is nyári szezonális termékkel jelentkezik majd.

– Folyamatosan keressük és próbáljuk az új megoldásokat a trade-marketing területén, egyre fontosabbak a kereskedelmi partnereinket egymástól megkülönböztető, testre szabott akciók – mondja Jakab Zoltán.

A Red Bull továbbra is rendezvények, véleményvezérek és egyedi, innovatív projektek segítségével közvetíti a márka üzenetét, hangsúlyozva a hitelességet, a kreativitást és a teljesítményt.

Márkaépítés zeneszóval

A RISE NRG termékek alapismérve, hogy olyan ízekkel rendelkeznek, melyek újdonságnak számítanak, és nem találhatóak meg más forgalmazóknál. Ennek szellemében kerül hamarosan két újabb olyan íz a magyar boltok polcaira, melyek igazi egyedi különlegességnek számítanak még a külföldi piacokon is. A termék emellett prémiumhatású külsővel rendelkezik, melyet a dobozos ital kategóriában a PAKK’15 csomagolásdesign versenyen befutóként díjaztak, míg a beltartalom tekintetében a bodzás ízváltozat a független ízteszteken rendre maga mögé utasítja a versenytársakat.

– A kiváló külső és belső minőség mellett a terméket kedvező áron kínáljuk a partnerek és a fogyasztók számára, így a RISE NRG a legjobb ár-érték arányú termékké szeretne válni a piacon – egészíti ki Debreczeni Attila.

– A RISE NRG a fiatalok körében robbanásszerű ismertséget elért RISE FM rádió márkakiterjesztése volt, mely a 2015. év elején látható TV2-es produkció, a Rising Star énekes tehetségkutató műsor kiemelt támogatójaként kapott márkafrissítést. Ezzel az ital múltjában és jelenében is igen erős szerepet képvisel a zene, ami egy tudatos építkezési folyamat. A RISE energiaital nem más, mint a zene energiája – tudjuk meg a kereskedelmi vezetőtől.

A vállalatnak a márkaismertség növelése érdekében a tévé és a social csatornák kiemelten fontosak, melyek mellett folyamatos fogyasztást ösztönző játékokat kínálnak a vásárlóknak.

– A 2016-os év számunkra a zenei eseményekkel történő szoros együttműködésről fog szólni annak érdekében, hogy minél több potenciális vásárlóval megismertethessük az italt – avat be Debreczeni Attila.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink