Újra az áfaszabályozásról
Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója nemrégiben a penzcentrum.hu-nak a lapjainkon többször tárgyalt témáról, a vendéglátásban érvényes áfakulcsokról nyilatkozott. Arra kértük őt, foglalja össze olvasóinknak a területhez kapcsolódó legaktuálisabb információkat.
A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.

Zerényi Károly
elnöki tanácsadó
MVI
A szakember kihangsúlyozta, hogy az MVI már hosszú ideje szorgalmazza az áfaszabályozás módosítását, illetve egyszerűsítését.
Miután a kedvezményes adómérték nem terjed ki valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra, illetve különbséget tesz a helyben és a nem helyben készített alkoholmentes italok, valamint a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között, így annak alkalmazása bonyolult, és számos esetben nehézségekbe ütközik. Emiatt például a cukrászdákban kénytelenek három áfakulccsal dolgozni.
Az MVI által évente közzétett statisztikai helyzetjelentésben rendszeresen szerepel az áfakulcsok kérdésköre egy európai kitekintés formájában. Ebből kiderül, hogy ahol kedvezményes áfakulcs vonatkozik a vendéglátásra, ott a hazainál jellemzően egyszerűbb szabályozást alkalmaznak. Erre tekintettel az MVI régóta azt az álláspontot képviseli, hogy több uniós országhoz (például Finnország, Hollandia, Románia, Svédország) hasonlóan a kedvezményes (5%-os) áfakulcs alkalmazható legyen valamennyi vendéglátóipari szegmensben, különösen a munkahelyi és gyermekétkeztetésben az étel és az összes alkoholmentes ital értékesítésére, továbbá a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés is a kedvezményes adómérték alá essen. //
Kapcsolódó cikkeink
A balatoni gasztronómia új szintje
Fajsúlyos változás előtt áll a balatoni vendéglátás és szakképzés: a…
Tovább olvasom >Dr. Kozák Tamás: „A magas inflációnak hosszú az árnyéka”
A 2024-es év gazdasági folyamatai érzékenyen érintették a hazai kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >A növényi italokat gyártó Sproudba fektetett a Lantmännen
A svéd agrár-élelmiszeripari vállalat, a Lantmännen mintegy 10%-os részesedést szerzett…
Tovább olvasom >További cikkeink
A balatoni gasztronómia új szintje
Fajsúlyos változás előtt áll a balatoni vendéglátás és szakképzés: a…
Tovább olvasom >Stabilan tartja magát a SZÉP-kártya – még ha nem is a Balatonnál
Bár kissé csökkent a népszerűsége, a SZÉP-kártya továbbra is a…
Tovább olvasom >Ragyogás – A nap videója
A profi ízkompozícióival már számos szakmai díjat elnyert ausztrál Black…
Tovább olvasom >