Újabb változat készül a 2019-ben a nagy port felkavaró EAT-Lancet tanulmányból

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 06. 07. 09:48

A múlt hét pénteken 19 ország tudósai jelentették be az EAT-Lancet Bizottság új munkájának megkezdését, amelynek célja, hogy az élelmiszer-rendszereink fenntarthatóbbá és igazságosabbá változtatásához naprakész és szélesebb körű tudományos alátámasztást nyújtson. 

Fenntartható és egészséges étrend

2019-ben jelent meg a Bizottság első publikációja a világ talán legrangosabb orvosi folyóiratában. A jelentés akkor meghatározta az egészséges étrend megvalósításához szükséges globális tudományos célokat és azt a hat erőforrást, amelyre bolygónkon az élelmiszertermelésnek rendkívül jelentős hatása van  és amelyek tűrőképességének a határait feszegeti az emberiség. 

Az ebből kialakított ún. EAT-Lancet referencia étrend ösztönözte a diófélék, gyümölcsök, hüvelyesek, zöldségek fogyasztásának növelését és azt javasolta, hogy a vörös húsok és a cukor globális fogyasztását 2050-re 50 százalékkal csökkenteni kellene. A tanulmány szerint a „bolygóbarát egészséges étrend” megvalósítása hozzásegítene a környezet állapota jelentős romlásának elkerüléséhez és megközelítőleg évi 11 millió korai halálesetet tudna megelőzni. 

Az első EAT-Lancet jelentést nagyon sokan ünnepelték amiatt, hogy előtérbe és közös ernyő alá hozta az egészség, az étrend és a fenntarthatóság témáját. Mások ugyanakkor alapvető hiányosságokat véltek felfedezni benne. A wageningen-i egyetem kutatói például azt nyilatkozták, hogy az EAT-Lancet jelentésből hiányzik a „gyakorlati megvalósíthatóság”, kritikus pontokon hiányzik belőle a tudományos következetesség és politikai riogatásra alkalmas állításokat tartalmaz.

A most bejelentett új munka, bár az első tanulmány megállapításaira fog alapozni, de a fejlődés felgyorsítását és a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) megvalósítását célozza majd számos új elem alkalmazásával. Ennek keretében jobban figyelembe veszik majd az egészségesnek, fenntarthatónak és méltányosnak tartott étrendek és termelési módok sokféleségét, nagyobb figyelmet szentelnek az inkluzivitásnak, mind a Bizottság összetételének kialakításakor, mind a helyi étrendek figyelembevételekor, valamint az élelmiszer-igazságosságnak és az élelmiszer-rendszerekkel kapcsolatos társadalmi céloknak. Emellett egy most induló, 12 hónapos, online konzultációt indítanak a nagyobb helyi legitimitás megteremtéséhez és megpróbálnak az IPCC-éhez hasonló modellezési módszert alkalmazni az egészséges, fenntartható és igazságos élelmiszer-jövőhöz átvezető különféle utak értékeléséhez. 

Az új EAT-Lancet jelentés 2024-re készül majd el. A Bizottságot a földrészeken átívelő diverzitás perspektívájának megvalósítása érdekében 19 ország 25 tudósa alkotja majd, akik különféle területeket képviselnek majd, beleértve az egészségügyet, a mezőgazdaságot és állattenyésztést, a politikát, a viselkedéskutatást, az élelmezés-méltányosságot és a környezeti fenntarthatóságot. 

John Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója úgy fogalmazott, hogy „tudományosan mára bebizonyosodott, hogy a klímaválság megoldása csak úgy lehetséges, ha az élelmiszerválságot megoldjuk. Ugyanez vonatkozik a biodiverzitással, az ivóvízzel, a nitrogénnel, a foszforral, a levegőszennyezéssel és a vegyi anyagokkal kapcsolatos problémáinkra is. Az élelmiszer mindig is az emberiség Földön való jövőjét meghatározó áldás vagy átok lesz. Ezért nagyon nem mindegy, hogy megfelelő módon nyúlunk-e ehhez a kérdéshez.”

Dr. Gunhild Stordalen, az EAT alapítója és ügyvezető elnöke hozzátette: „Az EAT-Lancet 2019-es első kiadása óta nagy fejlődés következett be, aminek nagyon örülünk. Ugyanakkor jelentős probléma, hogy még mindig nincs egyetértés a globális célokban és ez azt jelenti, hogy a legfontosabb folyamatok még mindig nem a megfelelő irányban haladnak. Tehát továbbra is a rossz irányban haladva gyorsítunk, összeütközésben a természet igényeivel, távolodva az emberiség számára élhető jövő kialakításának reményétől. Az egyre súlyosbodó klíma és természeti válságok, a példa nélkül álló COVID világjárvány és most a szörnyű ukrajnai háború, vagyis az egymást érő krízisek szinte kiáltják felénk, hogy – ahogy az ENSZ főtitkára fogalmazott – az emberiség „vörös kódjának” területére léptünk és ami az élelmezésünkkel kapcsolatban problémás, az nagyon is az egésznek a középpontjában van. Az EAT-Lancet 2.0 arra vállalkozik, hogy újraértékelje és bemutassa az ennek a mindannyiunkat érintő problémának a megoldásához szükséges bizonyítékokat.”

Forrás: foodnavigator.com

Kapcsolódó cikkeink