Új szalámi érlelőt és vágósort adtak át a kaposvári húsüzemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 25. 12:57

Új szalámiérlelőt és felújított vágósort adtak át kedden a Kométa '99 Zrt. kaposvári húsüzemében; a mintegy kétmilliárd forint értékű beruházást Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatta fel.

MTI Fotó: Varga György

Az ünnepélyes átadáson az államtitkár kiemelte: “a mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa '99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és adjunk esélyt a családok boldogulására”. A Kométa '99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt – hangsúlyozta Kardeván Endre, hozzátéve: a cég 600 embernek ad munkát, s ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

Az államtitkár az ágazattal kapcsolatos törekvésekről szólva közölte: a kormány határozott szándéka, hogy hatmillióra emelkedjen a sertések száma az országban. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca elkészítette a sertéságazati stratégiát, melynek célja a sertéstenyésztés stabilizálása és növekvő pályára állítása. Ezzel párhuzamosan piacot kell teremteni a jó minőségű magyar élelmiszereknek – hangoztatta Kardeván Ednre, megjegyezve: első intézkedéseik között volt a silány minőségű élelmiszerek beáramlása megakadályozása a magyar piacra, előnyös helyzetbe hozva ezzel a hazai élelmiszertermelőket.

A korszerű, eredményes sertéstenyésztésben és tartásban egyaránt szükség van a háztáji kistermelőkre, a közepes- és a nagyüzemekre – szögezte le az államtitkár, aki – elsősorban a kistermelők figyelmébe ajánlva – a késztermékek előállításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy lehetőleg minden településen legyen helyi gazdapiac, ahol egészséges, jó minőségű magyar élelmiszereket lehet vásárolni – mondta, emlékeztetve arra, hogy az országgyűlés a múlt héten elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy januártól könnyebben lehessen helyi piacot nyitni és működtetni. Kardeván Endre komoly sikerként említette azt is, hogy a helyi termékeket ma már egyszerűbben be lehet vinni a közétkeztetésbe.

A Széchenyi kártya bevezetésével a kormányzat új lehetőséget biztosít az ágazat fejlesztéseinek finanszírozásához – mondta az államtitkár, jelezve, hogy az első Széchenyi kártyát Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön adja át a parlamentben az első igénylőnek.

Giacomo Pedranzini, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre, amelyhez közel egymilliárd forint támogatást nyertek el. Mint a hazai húsipar legfontosabb szereplőinek egyike, folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy piaci pozíciójukat megszilárdítsák, valamint jelentősen hozzájáruljanak az ágazat további, illetve a dél-dunántúli régió fejlődéséhez. A húsüzemben évente 800 ezer hazai gazdálkodótól vásárolt sertést.

A hatékonyság növelése kiemelten fontos a vállalat számára – hangoztatta jelentős hazai és külföldi piaci részesedéssel bíró cég vezetője, egyúttal azt is hangsúlyozva, hogy a fejlesztések során nem csupán a hatékonyság növelésére fordítanak kiemelt figyelmet, hanem az energiafelhasználás csökkentésére is. Példaként a több mint 400 millió forintos pályázati támogatással megépült az új szalámi érlelő részleget említette, mely nem csupán 30 százalékkal javította a vállalat gyártókapacitását, de a zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználását is jelentősen csökkentette. A következő, jelenleg folyamatban lévő saját szennyvíz-üzem és kazánház kialakításával pedig a környezet terhelését mérséklik.

Giacomo Pedranzini kitért arra is, hogy a kaposvári önkormányzattal, a Kaposvári Egyetemmel, valamint több helyi élelmiszeripari vállalkozással közösen kidolgoztak egy programot, melynek célja egy élelmiszeripari központ létrehozása, valamint a sertések számának növelése a Dél-Dunántúlon.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere – az ügyvezető által elmondottakhoz kapcsolódva – a hároméves előkészítés után elindult Kaposvári Élelmiszeripari Program további fontos céljaként említette, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, garantáltan egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot.

“Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, azzal munkahelyeket teremtenek Kaposváron” – hangsúlyozta a polgármester.

A kizárólag sertéshúst feldolgozó Kométa '99 Zrt. a több mint fél évszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja. A vállalat árbevétele 2010-ben megközelítette 20 milliárd forintot. Magyarországon valamennyi vezető kereskedelmi lánc a partnerük, termékeik szinte minden üzletben megtalálhatók, és export tevékenységük is jelentős. Termékeik mintegy 30 százalékát hozzávetőleg 20 országban – elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Németországban – értékesítik. 2005 óta a Kométa több termékére minden évben felkerül a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy. Törekvéseinek elismeréseként az idén másodszor is elnyerte a Superbrands-, valamint első alkalommal a Business Superbrands-díjat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink