Új pályázat: Budapest 150 Torta
Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand Nonprofit Zrt. valamint az MCI idén különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára.
Célunk az évfordulóra egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest egyesítése előtt, amely alapanyagaiban a múltat és a megjelenésében a jelent képviseli, ezzel hidat alkotva a múlt és jövő között.
A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is maximum 2 db termékkel. Nem csak budapesti kollégák jelentkezését várjuk!
Nevezési határidő: 2023. május 30.
Koprodukcióban készült, több szakember ötlete és összefogása révén született tortával is lehet nevezni! A csapattagokat a nevezési lapon kérjük megnevezni!
A beérkezett nevezések sorrendjében összesen maximum 40 db torta nevezését tudjuk fogadni!
Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezzük, melyben a szakmai zsűri mellett ismert közéleti személyek, művészek is részt vesznek.
Pest, Buda és Óbuda városok 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottunk ki, és mindegyik csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a tortában (természetesen többet is ki lehet választani és felhasználni).
1. „PEST”:
19. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus alapanyagok: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge.
2. „BUDA”:
Budapest és környékén termő, jellemző alapanyagok: szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió.
3. „ÓBUDA”:
Az 1870–1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok, amelyek szintén jellemzőek voltak erre a korra: eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, meggy.
A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
• aromákat, fondokat,
• ét-, tej- és fehér bevonókat,
• növényi habot, margarint,
• egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
• modell burkolóanyagot, mesterséges ételszínezéket.
Technikai információk elérhetők az MCI honlapján. //
A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Nem luxus a jó sütemény – mitől élhető ma a cukrászszakma?
Dráguló alapanyagok, munkaerőhiány, bonyolult szabályozások – mégis, a vásárlók elvárják,…
Tovább olvasom >A balatonfüredi Bagaméri Dörgicsei Mandulása lett az Év Fagylaltja 2025-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év…
Tovább olvasom >MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >További cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >KSH: a turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma (1,4 millió) 17, a vendégéjszakáké (3,4 millió) 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit áprilisban
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Újabb hónapban remekelt a turisztikai ágazat
Március után, áprilisban ismét pörgött a turizmus: a vendégek száma…
Tovább olvasom >