Új őrlési technológiát vezetett be a Sikér Malomipari Zrt.
Új őrlési technológiát vezetett be szekszárdi üzemében a tatabányai székhelyű Sikér Malomipari Zrt., amellyel hosszú távon stabil minőségű lisztet lehet előállítani – közölte a cég az MTI-vel.
A technológiát 2,5 éves, 464 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében dolgozták ki, amelyhez a zrt. 286 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program forrásaiból – írták közleményükben. A fejlesztésben ötvenen, mérnökök, operátorok vettek részt.
Az innovációnak köszönhetően a vállalat az eddigi finomliszt, búzadara és más malomipari termékek gyártása mellett képessé vált magasabb vízfelvevő képességű liszt előállítására.
A cég korábbi ismertetése szerint erre azért volt szükség, mert a stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak. A magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával ugyanakkor hosszú távon stabillá lehet tenni a liszt minőségét.
A szekszárdi malom 2014. novemberben kezdte el az új típusú liszt kísérleti gyártását, amelynek ideje alatt havonta 250-300 tonnát állítanak elő.
A 2014-ben 10,4 milliárd forint árbevételt elérő Sikér Zrt. évente mintegy 100 ezer tonna lisztet gyárt, ezzel a hazai piacon tíz százalékos a részesedése. A cég 2015. évi várható árbevétele 9 milliárd forint körül lesz, a fejlesztésnek köszönhetően a kísérleti gyártás után már az első évben 10 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mélytechnológiai központot nyit a Nestlé az innováció felgyorsítására
Új mélytechnológiai központ létrehozását tervezi a Nestlé Svájcban, hogy megerősítse…
Tovább olvasom >Richter-vezérigazgató: jó teljesítményt ért el a cég az első negyedévben
A Richter jó teljesítményt ért el az első negyedévben, és…
Tovább olvasom >Új kutatás-fejlesztési központot hoz létre a svéd Essity
A svéd Essity új higiéniai papírtermékekre szakosodó kutatás-fejlesztési központba invesztál…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >