Új időszámítás kell koronavírus után (Tosics Iván városkutató és szociológus tippjei)

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 05. 28. 13:12

Ismert emberek százai gondolják úgy, tévedés azt hinni, hogy a koronavírus-járvány előtti életünk normális volt. Új időszámítás kell – mondták Magyarországon is a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozó magyar színészek, aktivisták és kutatók. Szépnek szép ugyan ez a gondolat, de mit jelenthet a gyakorlatban? Hogy alakítsuk át az életünket a járvány után? Induló cikksorozatunkban a nyilatkozat magyar kutatóit fogjuk erről kérdezni. Először Tosics Iván városkutató és szociológus ad tippeket.

Néhány kérdés, amelyre választ kerestünk az interjúban:

  • Mi köze a szomszédunknak a város immunrendszeréhez?
  • Ami a klímának jó, az rossz a társadalomnak?
  • Hogy vizsgázott Budapest a járvány kezeléséből?
  • Mi legyen az üresen maradt Airbnb-lakásokkal?

hvg.hu: Sokan érzik úgy a járvány csillapodásával, hogy nem szabad visszatérnünk oda, ahol az év elején tartottunk. A koronavírus vészjelzés, hogy sürgősen változtatnunk kell az életmódunkon, mert ezt a válságot az emberiség okozta. Erről szól a nemzetközi és a magyar kiáltvány is. Hogy nézzen ki az „új időszámítás”, amelyről önök is beszélnek?

Tosics Iván: Én abból indulok ki, hogy nem egy, hanem három, különböző típusú válság van egyszerre jelen. A koronavírus-járvány egy sokkszerű válság, de ezzel egy időben két krónikus válság is zajlik: a környezetünk pusztítása és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése. Tehát bármit is reagálunk a járványra, azt úgy kell csinálnunk, hogy a másik két válságot is mérsékeljük (vagy legalábbis ne súlyosbítsuk).

A koronavírus elleni küzdelemben vannak előremutató, pozitív változások. Azt láttuk, hogy ha ideiglenesen is, de drámai mértékben csökkent a környezetszennyezés. Külföldön még a társadalmi problémák kezelésében is lehet javulást tapasztalni: például Nagy-Britanniában gyakorlatilag megszüntették az utcai hajléktalanságot azáltal, hogy a kormány pénzt adott az önkormányzatoknak, amelyek így el tudták helyezni a hajléktalanokat az üres szállodákban.

Most több országban az alapvető társadalmi szolgáltatásokat is mindenkinek biztosítják. Nem lehet embereket kirakni a lakásukból, nem lehet megszüntetni az elektromos ellátásukat, nem lehet lekapcsolni a vizet. Ezen felül nagyon sok országban elkezdtek különböző módokon pénzt adni a rászorulóknak. Amerikában 1200 dollárt küldtek mindenkinek, aki bizonyos jövedelmi szint alatt él. Európa nagy részében (sajnos mi a kivételek között vagyunk) rájöttek arra, hogy nem szabad hagyni, hogy éhen haljanak az emberek. Portugália és Németország pedig megadta még az illegális menekülteknek is a szociális ellátás jogát.

A cikk folytatása itt olvasható…