Új gabonatároló rendszer és tojástermelő egység a Gyermelyi Zrt.-nél

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 25. 11:25

A Gyermelyi Zrt.-nél pénteken üzembe helyeztek egy 32 000 tonnás gabonatároló rendszert és egy százezer tojótyúk befogadására képes, tojástermelésre szolgáló létesítményt – tájékoztatta a társaság marketing igazgató-helyettese az MTI-t.

gyermelyi tészta

Bokros Gábor közölte, a két beruházás együttes értéke meghaladta az 1,7 milliárd forintot. Az automata ki- és betárolást, tisztítást, és szellőztetést biztosító új tárolórendszerrel 100 ezer tonnára nő a Gyermelyen egyidejűleg tárolható búza mennyisége, a tojástermelő kapacitás bővítésével pedig évente 140 millió darab, védjeggyel ellátott tojás kerül ki a gyermelyi farmokról.

A gabonatároló rendszer a társaság mindkét malmával összeköttetésben van és óránként 100 tonna anyagot képes betárolni. A silókon kívüli egyéb kiegészítő berendezések, szállítógépek magyar gyártmányúak, valamint a kivitelezési és elektromos terveket is magyar mérnökök készítették. A beruházás egymilliárd forintos összegéből 149 millió forintot uniós és hazai pályázati forrásból nyert a vállalat.

A vállalatcsoport máriahalmi tojófarmján egy 100 ezer férőhelyes modern istállót építettek, ezzel a vállalat 550 ezer tojótyúk férőhellyel rendelkezik, és a tervek szerint évi 140 millió tojást termel farmjain.

A zárt rendszerű tojástermelésben a magyar genetikai állományból származó naposcsibét a vállalat saját takarmányon neveli jércévé, majd innen kerülnek a tyúkok a tojótelepekre. A tojástermelés rendszere az előírásoknál szigorúbb takarmányozási, humán- és állathigiéniai gyakorlat alapján épült fel.

A tésztagyártással, liszt és tojás előállításával, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozó cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart.

A közvetlenül 437 főt foglalkoztató, teljes egészében magyar magántulajdonban lévő cég évi 26 ezer tonna tésztát gyárt, amelynek 90 százalékát belföldön értékesíti. A gyermelyi tészta Magyarország piacvezető márkája, közel 33 százalékos részesedéssel.

A Gyermelyi Zrt. konszolidált árbevétele 2011-ben 18,6 milliárd, 2012-ben 18,1 milliárd forint volt. Beruházásokra 2011-ben 2,2 milliárdot, 2012-ben pedig 4,1 milliárd forintot fordítottak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink