Új élelmiszer kapott hazánkban is engedélyt, a pili dió

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 27. 10:00

Megjelent a Bizottság (EU) 2023/267 végrehajtási rendelete a Canarium ovatum Engl. szárított diója harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról.

(Fotó: Pixabay)

A DOMENICODELUCIA SPA vállalat (a továbbiakban: kérelmező) bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy a Canarium ovatum Engl. dióját harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező a Canarium ovatum Engl. szárított dióját az általános népesség részére, önmagában történő fogyasztásra szánta.

Biztonságos az új élelmiszer

Tudományos szakvéleményében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Canarium ovatum Engl. diójának összetételével és kért felhasználásának hagyományával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így a Bizottság engedélyezi az új élelmiszer forgalomba hozatalát. Azonban az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, hogy a Canarium ovatum Engl. szárított diója allergiás reakciókat válthat ki a kesudióra és a dióra ismerten allergiás fogyasztóknál.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

Publications Office (europa.eu)

Kapcsolódó cikkeink