Új egészségturisztikai és ipari park fejlesztések Zalában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 19. 10:53

Hévízen kastélyhotel kialakítására, több zalai városban pedig telephelyek és ipari parkok fejlesztésére több mint 1,2 milliárd forint támogatást nyertek a pályázók az Új Széchenyi Terv forrásaiból – közölte a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kedden Keszthelyen.

Manninger Jenő a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség évzáró sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a regionális fejlesztési programból az egészségügyi turizmus fejlesztésére közel 2 milliárd forintos pályázati keretből három nyertest hirdettek. A bükfürdői Hotel Caramell fejlesztésére egymilliárd, a győri Solydent Kft. fogászati rendelőjének építésére 280 millió, a hévízi Kastély Hotel Hévíz kialakítására pedig csaknem 700 millió forint támogatást ítéltek meg.

A telephelyfejlesztő támogatások körében 19 Győr-Moson-Sopron megyei, 13 vasi és 11 zalai pályázó összesen 2,1 milliárd forint támogatást nyert, amely 1463 munkahely megtartását és 208 új álláshely megteremtését segíti. Manninger Jenő kiemelte, Zala megyében 522 millió forint támogatással több mint 1,1 milliárd forintos fejlesztés indulhat.

Breznovits István, a fejlesztési ügynökség ügyvezetője kifejtette: a régióban a 2007-től 2013-ig tartó időszakban közel 150 milliárd forintos keret jut pályázatokra, és ebből mindössze 10-15 milliárdra nem született még szerződés, de a jövő év végére várhatóan felhasználják ezt az összeget is.

Az eddig lekötött támogatások a három megye közül legnagyobb részben a korábban is legfejlettebbnek számító Győr-Moson-Sopron megyébe jutottak – 42 százalék -, 30 százalékot Vas megyében hasznosítottak, 28 százalék pedig a zalai pályázatok finanszírozását szolgálta. Eddig mintegy 1600 új munkahely létrehozása köszönhető a pályázatoknak, de 2013 végére várhatóan meghaladja a háromezret az uniós források segítségével létesített új álláshelyek száma. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink