Ugyanannyi tejért kevesebbet, csökkent a tejexport

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 29. 11:24

Továbbra is cudar napok járnak a tejtermelőkre, ugyanis az Agrárgazdasági Kutató Intézet, egy a piaci folyamatokat tükröző jelentéséből kitetszik, hogy Magyarországon a nyerstej, kilónkénti országos termelői átlagára 65,98 forint volt 2016 júniusában. A zsírtartalom 0,07 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,05 százalékpontos romlása és az alapár egy százalékos mérséklődése miatt a nyerstej átlagára három százalékkal volt alacsonyabb júniusban a májusinál. A nyerstej átlagára 6, 13 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

tej-

A felvásárolt nyerstej mennyisége megegyezett a 2015. júniusival, de idén májushoz képest 9 százalékkal mérséklődött. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 4 százalékkal alacsonyabb (63,4 forint/kilogramm) volt 2016 júniusában. Az kedvező, hogy egy hónap alatt 13 százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjától 11 százalékkal maradt el.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 21 százalékkal csökkent júniusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 27 százalékkal, a feldolgozók 12 százalékkal exportáltak kevesebb nyerstejet. A termelők és a kereskedők nyerstej kivitele 34 százalékkal haladta meg a feldolgozókét a vizsgált hónapban. Az elemzés szerint a hazai előállítású 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej feldolgozói értékesítési ára 5, a tejfölé 6, az adagolt vajé 8, a tehéntúróé 11, a trappista sajté 14 százalékkal csökkent 2016 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej fogyasztói ára 7 százalékkal, a trappista tömbsajté 12,5 százalékkal volt alacsonyabb ugyanebben az összehasonlításban. (munkatársunktól)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink