Ugrásszerűen drágul a zöldség

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 14:03

Amíg az élelmiszerek ára legutóbb decemberben átlagosan 4,7 százalékkal emelkedett a tavalyelőtti utolsó hónaphoz képest, addig a burgonya, friss zöldség és gyümölcs 22,4 százalékkal került többe a kiskereskedelemben – jelenti a KSH.

Ha a múlt év első tizenegy hónapját nézzük, akkor a zöldségek átlag 38 százalékkal kerültek többe tavaly, mint egy évvel korábban január és november között. Kiemelkedik a fejes káposzta és a vöröshagyma 65,5 és 68,7 százalékos drágulási mutatóval.

Főként amiatt emelkedtek az átlagárak, mert a hazai átlagos 1,8 millió tonna zöldséghez képest tavaly 100 ezer tonnával kevesebb termett.

– A hozamok főleg a klímaváltozás miatt ingadoznak – nyilatkozta a fő okról Mika János éghajlatkutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora. – Tavaly a rendkívül csapadékos tavasz, az utóbbi harminc év legmelegebb áprilisa és a nyári aszály is csapást mért az agrárágazatra. A melegedéssel egy időben gyengül a nyugati áramlás. Így könnyebben jönnek létre nagy kiterjedésű anticiklonok, amelyek pedig hetekig tartó extrém hideget, vagy épp meleget, netán nagyon csapadékos vagy száraz időt hozhatnak egy-egy területre.

További problémaként említi, hogy miközben a csapadék összmennyisége csökken, addig gyakran előfordul, hogy hirtelen nagy mennyiség zúdul le, elhordva a talaj egy részét, vagy épp átmenetileg belvizet okozva.

Úgy látja az átlaghőmérséklet növekedése kapcsán, hogy Magyarországon körülbelül 30 százalékkal gyorsabb a globális átlagnál a felmelegedés, aminek üteme csak a tőlünk jóval északabbra eső régiókban gyorsabb. //

Kapcsolódó cikkeink