Tüzes gasztrotippek Valentin-napra
Itt a Valentin-nap és kifogytál az ötletekből? Nem jut eszedbe semmi frappáns, amivel meglephetnéd párod? Egy ízletes vacsorával biztosan nem okozol csalódást, sőt, pár csepp whiskey-vel még izgalmasabbá teheted a fenséges fogásokat és feltüzelheted a hangulatot. Íme három recept, amivel leveheted lábáról kedvesedet vagy meglepheted szeretteidet.
Jack Daniel’s chili (2 főre)
Hozzávalók:
25 dkg darált marhahús
1 dl Jack Daniel’s Tennessee whiskey
½ evőkanál olívaolaj
¼ csésze kockára vágott vöröshagyma
140 g konzerv vörösbab (szárított és beáztatott)
140 g konzerv fehérbab (szárított és beáztatott)
270 g zúzott konzervparadicsom
1 gerezd friss fokhagyma
½ evőkanál őrölt római kömény
½ evőkanál őrölt chilipor
¼ evőkanál őrölt bors
¼ evőkanál barnacukor
tejföl és reszelt sajt (opcionális)
Elkészítése:
Melegítsünk olajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a marhahúst, illetve a fokhagymát és főzzük egészen addig, amíg a hús már nem rózsaszín. Ezt követően jöhetnek a fűszerek, szórjuk rá a római köményt és a chiliport, valamint adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és jöhet a lényeg is, a whiskey. Ezután szórjuk meg barnacukorral, takarjuk le és közepes lángon főzzük másfél óráig. Ha elkészült, tálaljuk reszelt sajttal, tejföllel vagy görög joghurttal.
Ajánlott kísérő: Jack & Coke
Mézes whiskey-ben áztatott csirkemell (2 főre)
Hozzávalók:
1 darab, bőr nélküli csirkemell (500-600 g)
1 evőkanál Jack Daniel’s Tennessee Honey
¼ csészényi liszt
¼ teáskanál édespaprika
¼ teáskanál hagymapor
só és frissen őrölt feketebors
1 teáskanál növényi olaj
1 evőkanál alaplé
¼ evőkanál vaj
Elkészítése:
Tisztítsuk meg, majd helyezzük a csirkemelleket két sütőpapír közé és klopfoljuk őket egységesen körülbelül 2,5 cm vastagságúra. Egy tálkában keverjük össze a lisztet a paprikával, hagymaporral, teáskanálnyi sóval és egy csipet feketeborssal. A kiklopfolt csirkemelleket fogassuk meg ebben a keverékben, majd rázzuk le róla a felesleget. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat és süssük benne a csirkemelleket oldalaként körülbelül egy-másfél percig. Öntsük hozzá a whiskey-t és az alaplevet, majd így süssük tovább körülbelül 3-4 percig, közben többször forgassuk meg a szeleteket, hogy minél jobban magába szívja a szószt. Végül helyezzük a kisült csirkéket egy tálaló edénybe, az eddig használt serpenyőbe pedig tegyünk egy kis vajat. Ha felolvadt a vaj, az így kapott szószt öntsük a csirkére és máris tálalhatjuk.
Ajánlott kísérő: Jack Daniel’s Tennessee Honey jéggel
Jack Daniel’s bordák (2 főre)
Hozzávalók:
A BBQ szószhoz:
1 evőkanál Jack Daniel’s Tennessee whiskey
½ fej fokhagyma
½ evőkanál olívaolaj
¼ csésze víz
½ csésze ananászlé
1 teáskanál teriyaki szósz
½ evőkanál szójaszósz
2 teáskanál barnacukor
másfél evőkanál citromlé
1 evőkanál kockára vágott fehérhagyma
½ evőkanál zúzott ananász
egy csipet cayenne paprika
A bordához:
1 teáskanál paprika
1 csipet só
1 csipet szárított kakukkfű
1 csipet őrölt feketebors
1 csipet fokhagymapor
1 csipet hagymapor
1 csipet zeller-só
1 csipet őrölt cayenne paprika
1 egész Baby Back borda
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Közben pucoljuk meg a fokhagymát, a gerezdeket pedig tegyük egy tepsibe és öntsünk rá egy kevés olívaolajat. Takarjuk le fóliával és süssük egy órán keresztül. Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezalatt lássunk hozzá a bordák elkészítéséhez. Ehhez keverjük össze a hozzávaló fűszereket (paprika, só, szárított kakukkfű, őrölt feketebors, fokhagymapor, hagymapor, zeller-só, cayenne paprika). Az így kapott fűszerkeverékkel dörzsöljük be alaposan a bordákat és tegyük egy tepsire, majd pedig a 150 fokos sütőbe két és fél órára. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a barbeque szósz. Egy lábasba öntsünk vizet, adjuk hozzá az ananászlevet, teriyaki és a szójaszószt, plusz a barnacukrot. Mindezt kevergessük folyamatosan, amíg fel nem forr a szósz. A pirított, olívaolajos fokhagymából pár gerezdet préseljünk bele egy lábasba, adjuk hozzá a citromlevet, a whiskey-t, a zúzott ananászt és a cayenne paprikát, keverjük össze és adjuk hozzá a szószunkhoz. Ezt követően hagyjuk alacsony lángon 30-40 percig főni, egészen addig, míg körülbelül a felére nem csökken a szósz mennyisége. Az ideális mennyiség körülbelül az adagoláshoz használt csésze űrtartalma. Ha mindezzel elkészültünk, melegítsük elő a grillt vagy a rostélyt és magas hőmérsékleten süssük át a bordákat 3-4 percig oldalanként, majd öntsük rá a szószt és tálaljuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >Rekordszámú feladatot oldottak meg az iskolások: az Etesd az Eszed oktatóprogram népszerűsége töretlen
Véget ért a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az Okos…
Tovább olvasom >A TikTok hódítója: Dubaji csokiőrület a Lidlben
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre nagyobb kereslet mutatkozik egy igazán…
Tovább olvasom >