Tutti: a por nem ellenség!

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 23. 11:30

Ha süteményeihez Ön is használ holland kakaóport, pudingport vagy gyermekének időnként instant kakaóporból készít reggeli italt, akkor jól tudja, hogy ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók és ésszerű keretek között beépíthetők az egészséges étrendbe. Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea, limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre gyakrabban használt késztermékek. Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.

Cacao powder in  wooden bowl.

Ami por alapú vagy instant, az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy az eleve rossz, káros és egészségtelen. A hosszabb eltarthatóság, a gyors oldódás sokakat arra enged következtetni, hogy ezek az élelmiszerek biztos tele vannak vegyszerrel, tartósítóval, mesterséges színezékkel, ízfokozóval.

Az igazságról Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője rántja le a leplet: „A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét” – szögezte le a szakember. „Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek.”

A piacon elérhető kínálatból a TUTTI italporok is a minőséget képviselik, teljes mértékben megfelelnek a mai kor igényeinek és ízlésbeli elvárásainak, mert:
– nem tartalmaznak több cukrot, mint az előre palackozott termékek,
– nem kell a boltból literszámra cipelni,
– az ár tekintetében is gazdaságosabbak, hiszen harmadannyiba kerülnek – köszönhetően például a gyártó fajlagosan alacsonyabb csomagolóanyag és logisztikai költségeinek (lásd táblázat),
– nem foglalnak nagy helyet, így kedvenc ízünket bármikor, bárhová könnyedén magunkkal vihetjük,
– környezetkímélőbbek, mert egységnyi késztermékre vetítve például jóval kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készülnek.

Megvizsgáltuk környezettudatossági szempontól az italporból készíthető és a készen kapható jegesteák előállítása során felmerülő jelentősebb költségeket (a példa 12 literre vonatkozik):

JEGESTEA, 12 liter

Mérték-egység

KÉSZ ITAL

ITALPOR

Az italpor költsége a kész italhoz képest

(8 db 1,5 l palack)

(1 kg)

Csomagolóanyag (mennyiség)

g

390

15

26-szor kevesebb

Szállítási költség (1 literre vetítve) *

Ft/liter

4,3

0,4

11-szer kevesebb

Tutti Kft. saját adatok, 2016 november
* Egy szállítmány eljuttatása útdíjjal együtt, 150 km távolságra.

Logisztikai szempontból szintén óriási a különbség: 1 raklapra 600 liter kész jegestea fér el, míg az azonos mennyiség elkészítéséhez szükséges italpor helyigénye 12-szer kevesebb, vagyis 92%-kal kisebb a raktározás költsége. Fontos tény az is, hogy a csomagolás felbontásáig a kész ital általában 1 évig áll el, míg az italpor dupla annyi ideig eltartható (tartósítószerek nélkül!). A portermékekhez egyébként technológiailag teljesen indokolatlan tartósítószert adni, mivel az alacsony víztartalom eleve lehetetlenné teszi a mikróbák elszaporodását. A folyékony termékek esetében viszont ennek nagy a veszélye, ezért is használnak gyakran különböző tartósítószereket.

A fenti példát kiegészítve a szakember megjegyezte: „ugyan az italporok esetében a jegestea fogyasztásához szükség van vízre, kanálra és pohárra is, de fontos tudnunk, hogy a kész terméknél a gyártók gyakorlatilag vizet és műanyagot szállítanak. Az elemzésben említett különbségeket érdemes mérlegelni vásárláskor, és nyugodt lélekkel elengedhetjük azt a sztereotípiát is, miszerint minden por alapú élelmiszer ellenség. A minőségi italporok mértékletes fogyasztása nem, hogy nem káros, de többek között környezetünk és pénztárcánk számára is kedvesebb.”

Kapcsolódó cikkeink