Turisztikai Világszervezet: idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 12. 10:50

Az idei évben a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése világszinten várhatóan 3-4 százalék között lesz, Európában a világátlaghoz hasonló mértékű növekedés várható az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) várakozása szerint – ismerteti a Magyar Turizmus (MT) Zrt. MTI-hez eljuttatott hírlevelében az UNWTO legfrissebb World Tourism Barometer jelentése alapján.

paris

A legfrissebb, 2014-es adatok szerint Magyarország a világ legjobbjai között van a nemzetközi turistaérkezések bővülésében: a világátlagnál háromszor, az európai átlagnál pedig több mint négyszer volt gyorsabb volt a magyar növekedési ütem tavaly. Magyarországon a nemzetközi turistaérkezések száma 13,7 százalékkal, 12,1 millióra bővült tavaly.

Világszinten az UNWTO előzetes adatai szerint 4,4 százalékkal (48 millióval) nőtt 2014-ben, így elérte az 1135 milliót a turistaérkezések száma. Európában 2014-ben 583,6 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, 3,0 százalékkal (17 millióval) többet, mint 2013-ban. Az Európai Unió 28 országában 5,3 százalékkal bővült a nemzetközi turizmus, ezzel a turistaérkezések száma elérte a 457 milliót.

A nemzetközi utazásokból származó bevételek 3,7 százalékkal 1245 milliárd dollárra nőttek világszerte. Ez a nemzetközi közlekedésből származó bevételekkel kiegészülve 1466 milliárd dollárnyi, nemzetközi turizmusnak köszönhető exportbevételt jelentett világszerte. Magyarországon gyorsuló ütemben, 14,0 százalékkal 5,9 milliárd dollárra nőttek a nemzetközi utazásokból származó bevételek.

A nemzetközi turizmus alakulását az idén számos nemzetközi esemény is pozitívan befolyásolja, Európában például a milánói világkiállítás (Expo 2015), illetve Európa Kulturális Fővárosai – a belgiumi Mons és a csehországi Pilsen – is minden bizonnyal sok turistát vonzanak majd.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) 2015. első negyedévéről szóló jelentése szerint az európai desztinációk többsége pozitív eredményekről számolt be. A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság idei első negyedévi adatai szerint Európában nőtt leginkább a szállodák foglaltsága, 3,1 százalékkal, és a pénzügyi mutatók is kedvezően alakultak.
A Tourism Economics adatai, illetve becslése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések számában 2015-re 1,0 százalékos növekedést, ezen belül az EU-tagországok esetében 2,0 százalékos bővülést várnak.

A növekedés motorja továbbra is a kontinensen belüli forgalom, Európa legnagyobb gazdaságai, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország helyzete erősödik. A régió turizmusának további lendületet ad a legnagyobb távoli küldőpiacról, az Amerikai Egyesült Államokból érkező forgalom bővülése.
Noha a kínai és indiai beutazók aránya Európában ma még kevésbé szembetűnő, figyelemreméltó, hogy a kínai vendégéjszakák száma majdnem mindenhol nőtt, és a növekedés üteme két számjegyű volt. Az indiai forgalom egy-két ország kivételével szintén mindenütt kiemelkedő mértékben növekszik.
Az UNWTO jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink