Túlkínálat várható cukorból

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 21. 12:30

A globális cukortermelés jövőre meghaladhatja a keresletet – 4 év után először -, amennyiben a világ legnagyobb növekedésű régióiban ismét visszatérnek a “normális időjárási viszonyok” – nyilatkozta a Bloombergnek Jonathan Kingsman, a svájci székhelyű Kingsman SA elnöke.

Az április 1-től kezdődő egy évben a cukortermelés 5,61 millió tonnával haladhatja meg a keresletet, azt követően, hogy a mostani szezonban 102 000 tonnás deficit mutatkozott, Kínában, Brazíliában, Oroszországban és Thaiföldön ugyanis jelentősen növelik a gazdák a vetésterületeket.

A túlkínálat némileg hűtheti majd az árakat, melyek a közelmúltban jelentős emelkedést produkáltak, a nyerscukor ára február elején 1980 óta nem látott magasságba szökött, elsősorban a heves ausztrál viharoknak, valamint az Oroszországban dúló szárazságnak köszönhetően, ami igencsak visszafogta a kitermelést.

Kingsman jóslatait támasztja alá egyébként a cukor határidős piacán megfigyelhető, ún. backwardation jelenség is a 2011 májustól 2013 októberéig terjedő időszakra vonatkozóan, azaz a közelebbi lejáratra szóló határidős árak magasabban állnak, mint a távolabbi határidős jegyzések. Vagyis a piac az árak csökkenésére számít a jövőben – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink