Tudósok bizonyították be, hogy a jó bor boldogabbá tesz
A jó minőségű bor fogyasztása valóban boldogabbá tesz – állapította meg egy Olaszországban, Pisában megrendezett eseményt követően egy tudományos vizsgálat.
Az olasz Nemzeti Kutatási Tanács tanulmánya a Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóiratban arról értekezett, hogy a termék minőségével – jelen esetben a jó borral – kapcsolatos elvárások befolyásolják-e azt, hogy az élmény mennyire kellemes.
A kísérletet az olaszországi Pisában megrendezett 2022-es Internet Festivalon végezték, ahol megbízható módszertannal, testen viselhető szenzorok segítségével, élő környezetben mérték a különböző borok által a fogyasztókban kiváltott érzelmeket.
Öt bort vizsgáltak, amelyek közül kettőt a tudósok „hibásnak”, hármat pedig kiválónak neveztek, 50 fogyasztón, izgalmas környezetben élő jazz-zenével a háttérben.
Mind a kérdőívekkel szerzett explicit eredményeket, mind a viselhető szenzorok által rögzített implicit elektrokardiogramm (EKG) eredményeket rögzítették.
A kutatási eredményekre hivatkozva a tanulmány szerzője, Dr. Lucia Billeci, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács munkatársa azt állítja, hogy a bor „kétségtelenül jelentős érzelmi reakciót vált ki a fogyasztókból”, és a vizsgált kérdésre adott válasz „sokrétű és a megkóstolt bor minőségétől függ”.
Mint azt a szakember elmondta, borfogyasztás során még a képzetlen fogyasztók is képesek tökéletesen megkülönböztetni a jó borokat a gyengébb minőségű termékektől. Ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a jó minőségű borok képesek pozitív érzelmek egész spektrumát kiváltani, különösen akkor, ha a borivás kellemes környezetben háttérzenével párosul.
Összefoglalva a tudósok arról számoltak be, hogy a keretrendszer „minden bizonnyal a jó minőségű borok előnyére vált”, és „pozitív érzelmeket eredményezett az ízlelésben még egyes kevésbé tapasztalt fogyasztók esetében is”.
The Drinks Business
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >A magyarok kétharmada szerint változtatni kell az életmódon a klímaváltozás miatt
Egy új, az Európai Beruházási Bank (EBB) által készített felmérés…
Tovább olvasom >Az ESG előnyei lassan körvonalazódnak
Növekszik a januárban hatályba lépett új ESG szabályozás után érdeklődők…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Véget ért a Biokultúra napja – Minden eddiginél nagyobb támogatásokról beszélt az államtitkár
Minden korábbinál nagyobb előnyöket kapnak azon termelők, akik az ökológiai…
Tovább olvasom >Black Friday akciók a legnagyobb hazai láncoknál: Lidl, Tesco, Spar és még sokan mások
A Black Friday láz 2024-ben sem hagyja hidegen a vásárlókat…
Tovább olvasom >