Több mint 50 “háztartászöldítő” ÖkoKör csoport indult

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 05. 07. 09:10

Jelentős környezeti megtakarításokat értek el a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ÖkoKör programjában részt vevő háztartások, például több mint negyedével kevesebb élelmiszerhulladékot termeltek 2010 óta.

A TVE keddi közleményéből kiderül, hogy a szervezet 2010-től mostanáig több mint 600 magyar háztartás bevonásával próbálta ki és dolgozta ki a nemzetközi EcoTeam program hazai változatát.

Az ÖkoKör programban részt vevő háztartások átlagosan 27 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot és 17 százalékkal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek. Ezenkívül villamos energiából 13 százalékkal kevesebbet fogyasztottak, és 23 százalékkal kevesebb földgázt, valamint 9 százalékkal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak. A háztartások emellett mintegy 15 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak, mint korábban.

Tavaly és idén országszerte több mint 50 “háztartászöldítő” ÖkoKör csoport indult a TVE szervezésében. A több mint 300 résztvevő megmérte háztartása környezetterhelését, és különböző praktikák révén jelentős,számszerűsíthető változást értek el több területen is – hangsúlyozta az egyesület.

A TVE felhívta a figyelmet arra, hogy a háztartások felelnek az összes környezetszennyezés negyedéért. Az egyesület szerint ezért is fontos, hogy a fogyasztók elegendő információval rendelkezzenek arról, hogy saját otthonukban mit tehetnek ennek megelőzésére.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nonprofit közhasznú szervezet, amely 2002-ben jött létre és az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot szeretné népszerűsíteni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink