Tudásátadással a fejlődő országok versenyképes agráriumáért

Szerző: STA Dátum: 2023. 06. 05. 10:00

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként aktívan közreműködik a szervezet munkájában, céljainak megvalósításában és fejlesztési projektekkel segíti az alacsonyabb jövedelmű országokat. Ennek legutóbbi példája egy olyan kazah projekt és annak magyarországi tanulmányútja, amely a beruházások és az élelmiszeripari értékláncok fejlesztésével foglalkozik.

(Fotó: AM)

Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta a kazah Gazdasági Minisztérium miniszterhelyettesét, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának két tagját és kutatóintézeti vezetőket. A helyettes államtitkár beszédében rámutatott, hogy az országok megsegítésének leghatékonyabb módja a tudásátadás, az információ, a szakértelem és a legjobb gyakorlatok megosztása. Ennek egyik legnépszerűbb módja ösztöndíjak adományozása fejlődő országok hallgatóinak Magyarországon folytatott tanulmányaihoz, amelynek keretében az Agrárminisztérium az elmúlt 15 év alatt 47 országból érkező több mint 370 hallgató részére biztosított ösztöndíjat. Ökrös Oszkár hangsúlyozta, Magyarország továbbra is elkötelezett a FAO-val való együttműködés, valamint a tudásátadáson alapuló segítségnyújtás mellett.

A résztvevőket a minisztériumi programot követően fogadta Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Elnöke is

A FAO által szervezett magyarországi tanulmányút keretében az Agrárminisztérium szakértői bemutatták a hazánkban alkalmazott vidékfejlesztési eszközöket a versenyképesség növelésére, az új típusú gazdasági tevékenységek kialakításának elősegítésére, valamint a vállalkozói kedv ösztönzésére, és megosztották a szövetkezetek együttműködésének javításával, a vidéki közszolgáltatásokhoz való hozzáféréssel, az ipari és szociális infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatokat. A projektet és a tanulmányutat az Agrárminisztérium finanszírozta, Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) között 2007-ben aláírt megállapodás keretében, amelynek alapján a magyar kormány kötelezettséget vállalt FAO fejlesztési projektjeinek finanszírozására.

AM

Kapcsolódó cikkeink