Triplázott a román üdülési csekk

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 15. 10:35

Tavaly több mint háromszorosára, 10 millió euróra (mintegy 3 milliárd forint) nőtt az üdülési csekkel vásárolt turisztikai szolgáltatások értéke Romániában – közölte szerdán a román turisztikai ügynökségek országos egyesülete (ANAT).

Romania

Adrian Voican, az ANAT első alelnöke elmondta, tavaly 1,1 millió üdülési csekket kaptak a román dolgozók, ez 2015-höz képest több mint háromszoros, 2014-hez mérten pedig csaknem hatszoros növekedés.
Hozzátette: tavaly 15 százalékkal nőtt a román belföldi turizmus, aminek fő hajtóereje az üdülési csekk volt.
Az utazási ügynökségek az idén 38 százalékos növekedésre számítanak, amennyiben a román kormány júliustól lehetővé teszi a közalkalmazottaknak, hogy évente egyszer a bruttó minimálbérrel azonos értékű üdülési csekket kapjanak. Romániában február 1-től 1450 lej (100 ezer forint) a minimálbér.
Január végén a szakszervezetek bejelentették, hogy júliustól ismét bevezetik a közszférában ezt a bérkiegészítő juttatást, miután a nemzetközi gazdasági válság kirobbanása után – amely a román gazdaságot is erősen sújtotta – befagyasztották az üdülési csekkek utalását. A kormány még nem erősítette meg, hogy valóban utalni fogják.
Alin Burcea, az ANAT elnöke szerint a román államnak sürgősen ki kellene dolgoznia egy stratégiát a külföldi turisták vonzására, mert jelenleg Románia világviszonylatban “a vicc kategóriába tartozik” az évi 2,5 millió külföldi turistával, akikből kevesebb mint egymillió költ üdülésre, hiszen a többségük üzleti, szakmai célból érkezik.
A romániai kereskedelmi szálláshelyeket tavaly egész évben 10,4 százalékkal több, 10,917 millió turista kereste fel, amiből 2,471 millió volt a külföldi turisták száma. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink