Tovább nőhet a globális élelmiszerinfláció az indiai helyzet miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 28. 12:23

Az idei évben India monszunszezonja során komoly aggodalmakat vet fel a csapadékhiány és az azt kísérő aszály. A világ legnépesebb országában utoljára nyolc éve esett ilyen kevés eső a monszun idején, és ha a szeptemberi esőzések is elmaradnak, ez még tovább súlyosbíthatja a már rekordmagas szintre emelkedett élelmiszer-inflációt. Az indiai mezőgazdaság létfontosságú része a monszun, amely az öntözéshez és a víztározók feltöltéséhez szükséges vizet biztosítja. Az idei szezonban azonban legalább 8 százalékos csapadékhiány alakulhat ki, ami főként az aszálytól szenvedő északi és keleti államokat érinti.

Az egész világra kihat az indiai helyzet

Az El Nino hatására a hagyományosan esős augusztus szárazabbra fordult, és szeptemberben sem várható javulás. Az északi és keleti államokban az esőzések tovább csökkenhetnek, míg délen akár több eső is hullhat. A nyári hónapokban az aszály és a klímaváltozás már negatív hatással volt a termelésre, például a júniusi és júliusi esőzések is az átlag alatt maradtak. Az augusztus pedig rendkívül száraznak bizonyult, ami a legrosszabb augusztus lehet az elmúlt száz évben.

A fokozódó aszály és a csapadékhiány tovább erősíti az élelmiszer-inflációt, amely már most komoly problémát jelent. Az élelmiszerek árának emelkedése az indiaiak pénztárcáját terheli, és az élelmiszer-infláció 2020 óta sosem látott szintre, 11,5 százalékra emelkedett. Az alapvető élelmiszerek, például zöldségek, fűszerek és gabonafélék ára jelentősen nőtt. Az Indiai Központi Bank által kitűzött inflációs cél elérése egyre sürgetőbb a kormány számára, különösen a választások közeledtével.

Az élelmiszerárak emelkedése hatással van a fogyasztói magatartásra is. Az emberek kénytelenek más területeken visszafogni a költekezést, például ruházat és cipők vásárlásában. A kiskereskedők az árengedményekkel próbálják ösztönözni az értékesítést, és a fesztiválszezonban is reménykednek a fogyasztás élénkülésében. Azonban a válságos élelmiszer-infláció miatt a helyzet továbbra is bizonytalan marad, és az indiaiak kénytelenek az élelmiszerköltségek emelkedése miatt más területeken megszorításokat tenni.

Kapcsolódó cikkeink