Tovább javult a GKI konjunktúra-index

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 26. 00:08

Enyhe emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól.

A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel korábbinál, kedvezőbbek a 2008 októberinél is, de még nem érték el a válság előtti  – 2008 szeptemberére – jellemző értéket. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint januárban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009. május óta tartó markáns emelkedése.
Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott. Az ipari bizalmi index januárban folytatta a tavaszi mélypont óta töretlen növekedését, de még a negatív tartományban van. Az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. Sőt, a termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak.
A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat – az exportrendeléseket is –, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek. Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak. A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban valamelyest visszaesett.
Az év első hónapjában számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenetének megítélése és a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.
Minden ágazatban csökkent az árcsökkenésre számítók köre, és erősödtek a lakosság inflációs várakozásai. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak – közli az Index.Kapcsolódó cikkeink