Tovább fog csökkenni a sertéshús ára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 23. 12:50

Néhány héttel ezelőtt Zoltán Fórián, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szeptemberre kalkulálta a változást a sertéspiacon az Agrokép cikkében. Ahogy belépünk augusztus második felébe, ez a jóslat máris valósággá vált.

Csökken az ár

Német Sertésárak Csökkenése

A sertésárak németországi csökkenésének részben az időjárás az oka, amiért a szezonális esős időszak a kerti grillezések piacát szűkíti. Németország szűk húspiaci kereslete gyorsan megérezte a hatást. Bár a gyenge grillszezon csak az árak végleges csökkenését hozta el, a tartós keresletcsökkenés már a német piacon is érezhető. Miután a múlt héten az online aukción egy sertés sem talált gazdára, a termelők rájöttek, hogy csökkenteniük kell az árakat. A kilónkénti sertésár, ami 2,5 euróról 2,3 euróra csökkent, további csökkenést fog mutatni. A kereslet csökkenése utolérte a sertéskínálatot, ami még kevesebb sertés iránti igényt eredményez. Ez a vágások csökkenésével összefüggésben jár együtt, és együtt jár az export visszaesésével. Az átlagsúly tovább emelkedik, ami az élő sertéskínálat túllépését mutatja az igények felett. Ez további árcsökkenésre utal.

Ezzel párhuzamosan a német malacpiaci árak is csökkentek, ahogyan azt szokásukhoz híven néhány hétig stagnálják. A jelenlegi ár 88 euró egy 25 kilogrammos malacra vetítve.

Növekvő Kínálat Koncentráció

Világszerte mintegy 50 olyan cégcsoport van a sertésszektorban, amelyeknek több mint 100 ezer kocájuk van. Ez tízzel több, mint az előző jelentésben szereplő szám. A Genesus, egy nemzetközi tenyésztővállalat listájára hivatkozva, az agrarheute szerint ez a 50 óriás összesen közel 16,5 millió kocát kezel. Ez 635 428 állattal több, mint a korábbi évben. A 50 óriásvállalatból 24 Kínában található, 12 az Egyesült Államokban, 4 Brazíliában, 3-3 Spanyolországban és Oroszországban, 2 Thaiföldön, 1-1 pedig Dél-Koreában, Chilében, és egyesült államokbeli (de kínai tulajdonban lévő) Smithfield Foods/WH Group. A listát a kínai Muyuan Foodstuff Co., Ltd. vezeti 2,815 millió kocával. A vállalat 2022-ben 61,2 millió sertést termelt és 7,36 milliót vágtak le. A második legnagyobb termelő, szintén Kínából, a Wen’s Food Group Co., Ltd., 1,4 millió kocával, ami 300 ezerrel több, mint az előző évben. A Wens tavaly 17,91 millió sertést termelt. A harmadik legnagyobb óriás-termelő az amerikai (de kínai kézben lévő) Smithfield Foods/WH Group, amelynek 2022-ben 1,225 millió kocája volt. Az első európai csoport a 19. helyen található a listán. A spanyolországi Vall Companys 2022-ben 260 ezer kocát tartott, ami körülbelül 50 ezerrel több, mint 2021-ben. A Costa Food Group a 29. helyen következik, szintén Spanyolországból, 155 ezer kocával. A harmadik és egyben utolsó európai cég is Spanyolországból származik a listán: a Grupo Jorge 105 ezer kocával a 43. helyen áll. A cég nemrégiben feljebb lépett a ranglistán.

Ezen koncentráció másik aspektusa a telepek bezárása. Ez különösen nyugat-európai országokban érezhető, például Németországban, Hollandiában és Belgiumban. A Smithfield 35 telepet zár be Missouriban. Bár erre már tavasszal felhívták a figyelmet, most már megszülettek a döntések, amiket a termelési költségek növekedése és a kereslet csökkenése indokol.

Kapcsolódó cikkeink